Borst oefeningen | Top 5 beste oefeningen met dumbbells

Persoon pakt dumbbells op

In de huidige tijd streven steeds meer mensen naar een gezonde en actieve levensstijl. Een integraal onderdeel van deze levensstijl is fysieke fitheid en kracht. Borst oefeningen hebben een belangrijke plaats ingenomen in veel trainingsroutines. Een goed ontwikkelde borstkas is niet alleen esthetisch aantrekkelijk. Het biedt ook aanzienlijke voordelen voor de gezondheid. Het beste nieuws is dat het geheim om indrukwekkende borstspieren te ontwikkelen vaak zo eenvoudig is als het oppakken van een set dumbbells.

 

In deze blog nemen we je mee op een reis door de wereld van borstoefeningen. We delen de top 5 effectieve borstoefeningen met dumbbells. Ook bieden we waardevolle inzichten en tips om je borstspieren te versterken en vorm te geven. Of je nu een doorgewinterde atleet bent of net begint aan fitness. De oefeningen zijn een absolute aanrader voor iedereen die streeft naar sterkere borstspieren. Laten we dus snel beginnen aan deze reis naar een krachtiger en gezonder lichaam!

De Autonomie van Borstspieren

In de wereld van spierontwikkeling is zijn de borstspieren het lichaamsdeel dat altijd opvalt. Het streven naar een goed gedefinieerde, sterke borstkas is voor velen een belangrijk doel. Om deze doelen te bereiken, is het begrijpen van de autonomie van de borstspieren van essentieel belang. Dit verwijst naar het vermogen van de borstspieren om geïsoleerd te worden getraind.

De borstspieren ontrafeld

De borstspieren, oftewel de pectoralis major en minor, vormen een grote spiergroep in het bovenlichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor bewegingen van de schouder, zoals het naar voren bewegen van de armen, en spelen een cruciale rol in dagelijkse activiteiten en sportprestaties.

Geïsoleerde borst oefeningen

Het opbouwen van sterke en goed gevormde borstspieren kan een uitdaging zijn. Vooral als je niet begrijpt hoe je deze spieren geïsoleerd kunt trainen met borst oefeningen. Het goede nieuws is dat er oefeningen zijn die specifiek zijn ontworpen om de borstspieren te targeten. Door deze geïsoleerde borst oefeningen op te nemen in je trainingsroutine, kun je de focus leggen op het versterken en vormgeven van je borstspieren.

Voordelen van borst oefeningen

Het trainen van de borstspieren met geïsoleerde oefeningen biedt verschillende voordelen:

 • Betere definitie: Door de nadruk te leggen op geïsoleerde training, kun je de lijnen en definitie van je borstspieren verbeteren.
 • Krachtverbetering: Geïsoleerde oefeningen stellen je in staat om je borstspieren gericht te versterken, wat kan resulteren in aanzienlijke krachttoename.
 • Herstel en preventie: Borst oefeningen kunnen helpen bij het herstellen van onevenwichtigheden in de borstspieren en kunnen blessures helpen voorkomen.

Oefening 1: Dumbbell Bench Press

Een klassieker in de wereld van borstoefeningen is de Dumbbell Bench Press, en terecht. Deze oefening, uitgevoerd met dumbbells, biedt niet alleen voordelen voor je borstspieren (pectoralis major). Het traint ondertussen ook je schouderspieren (deltaspieren) en triceps. Hier delen we de stappen voor de juiste uitvoering.

 

Uitvoering:

 

 1. Begin op een vlakke trainingsbank en houd in elke hand een dumbbell vast met je handpalmen naar voren gericht.
 2. Ga op je rug liggen en plaats de dumbbells op borsthoogte, iets breder dan schouderbreedte uit elkaar.
 3. Adem in en duw de dumbbells omhoog totdat je armen volledig gestrekt zijn, maar zorg ervoor dat je ellebogen niet op slot gaan.
 4. Laat de dumbbells langzaam zakken totdat je ellebogen een hoek van ongeveer 90 graden bereiken.
 5. Duw de dumbbells weer omhoog om terug te keren naar de startpositie, en adem uit terwijl je dat doet.

Aangesproken spiergroepen

De Dumbbell Bench Press is fantastisch omdat het verschillende belangrijke spiergroepen aanspreekt. Denk hierbij aan de borstspieren (pectoralis major), de schouderspieren (deltaspieren), en de triceps. Dit maakt het tot een uitstekende oefening voor algehele bovenlichaamkracht.

Tips voor beginners en gevorderden

 • Beginners kunnen beginnen met lichte gewichten om de techniek onder de knie te krijgen en blessures te verminderen.
 • Gevorderde sporters kunnen experimenteren met zwaardere gewichten om de spiergroei te stimuleren. Zorg er daarentegen wel voor dat je altijd de juiste vorm behoudt.

Variaties en aanpassingen

Variatie in je training is belangrijk om plateaus te doorbreken en je borstspieren uit te dagen. Hier zijn enkele variaties en aanpassingen die je kunt proberen:

 • Incline Dumbbell Bench Press: Plaats de bank in een schuine positie om de nadruk te leggen op de bovenste borstspieren.
 • Decline Dumbbell Bench Press: Doe het omgekeerde en kantel de bank naar beneden om de onderste borstspieren te targeten.
  Single-Arm Dumbbell Bench
 • Press: Train één arm tegelijk voor extra balans en stabiliteit.
  Dumbbell Floor Press: Doe de oefening terwijl je op de vloer ligt, wat kan helpen om schouderblessures te voorkomen.

Oefening 2: Dumbbell Flyes

Dumbbell Flyes, ook wel bekend als chest flyes, zijn een uitstekende manier om je borstspieren te isoleren en te versterken. Volg deze stappen voor de juiste.

 

Uitvoering:

 

 1. Ga op een vlakke halterbank liggen met een dumbbell in elke hand, met je handpalmen naar elkaar toe gericht.
 2. Strek je armen recht omhoog boven je borst, met een lichte buiging in je ellebogen (niet op slot)
 3. Adem in en buig je ellebogen licht terwijl je je armen opent in een vloeiende boog.
 4. Houd je handen iets gebogen, zoals bij het omarmen van een grote boom.
 5. Laat de dumbbells zakken totdat je een aangename stretch in je borst voelt, maar voorkom overmatige rek om blessures te vermijden.
 6. Adem uit terwijl je je armen weer omhoog beweegt naar de startpositie, waarbij je je borstspieren aanspant.

Stretchen van de borstspieren

Dumbbell Flyes zijn uniek vanwege de nadruk op het stretchen van de borstspieren tijdens de beweging. Deze stretch kan helpen bij het vergroten van de flexibiliteit en het bereik van de borstspieren. Dit kan gunstig zijn voor je algehele kracht en mobiliteit.

Voordelen van flyes

Het toevoegen van Dumbbell Flyes aan je borsttraining kan verschillende voordelen opleveren:

 • Borstisolatie: Flyes richten zich specifiek op de borstspieren. Hierdoor kun je ze effectiever targeten dan bij sommige compound oefeningen.
 • Spierdefinitie: Door de stretch beweging kunnen je borstspieren beter vorm aannemen. Zo geven ze je een meer gespierde uitstraling.
 • Variatie: Afwisseling in je borsttraining kan helpen om plateaus te doorbreken en je spieren op nieuwe manieren te prikkelen.

Mogelijke blessures

Om blessures te voorkomen tijdens het uitvoeren van Dumbbell Flyes:

 • Gebruik een gewicht dat je kunt beheersen en waarbij je de juiste vorm kunt behouden.
 • Houd je ellebogen licht gebogen om overbelasting van de schouders te voorkomen.
 • Voer de oefening gecontroleerd en langzaam uit om te voorkomen dat je gewrichten te veel worden belast.

Oefening 3: Incline Dumbbell Press

De Incline Dumbbell Press is een geweldige oefening die gebruikmaakt van een halterbank. Deze bank is ontworpen met een opwaartse helling van ongeveer 30 tot 45 graden. De voordelen van deze hellingbank zijn tweeledig:

 • Bovenste borstspierfocus: De halterbank richt zich specifiek op de bovenste borstspieren. Dit resulteert in een vollere en goed gevormde borstkas.
 • Schouder ontlasting: Door de hellingshoek wordt de druk op de schouders verminderd. Hierdoor is het een ideale keuze is voor als je schouderproblemen hebt.

Uitvoering van de oefening

Volg deze stappen om de Incline Dumbbell Press correct uit te voeren:

 • Stel de helling van de bank in op de gewenste hoek (meestal tussen 30 en 45 graden).
 • Ga op de bank liggen en houd in elke hand een dumbbell vast met je handpalmen naar voren gericht.
 • Plaats je voeten stevig op de grond en duw je schouderbladen samen voor stabiliteit.
 • Adem in terwijl je de dumbbells laat zakken naar borsthoogte, totdat je ellebogen een hoek van ongeveer 90 graden bereiken.
 • Duw de dumbbells omhoog terwijl je uitademt, totdat je armen volledig gestrekt zijn.

Focus op de bovenste borstspieren

De Incline Dumbbell Press legt de nadruk op de bovenste borstspieren. Dit zorgt voor een gebalanceerde en goed ontwikkelde borstkas. Deze oefening helpt bij het creëren van een indrukwekkende ronding in het bovenste deel van je borstspieren, wat vaak als esthetisch aantrekkelijk wordt beschouwd.

Progressieve overbelasting

Om de beste resultaten te behalen met de Incline Dumbbell Press is het essentieel om progressieve overbelasting toe te passen. Dit betekent dat je geleidelijk de weerstand verhoogt. Hier zijn enkele technieken die je kunt gebruiken:

 • Verhoog het gewicht: Naarmate je sterker wordt, kun je zwaardere dumbbells gebruiken.
 • Aantal herhalingen: Verhoog het aantal herhalingen dat je doet voordat je vermoeid raakt.
 • Sets: Voeg extra sets toe aan je training om de intensiteit te vergroten.
 • Rusttijden: Verminder de rusttijden tussen sets voor een intensievere work-out.

Oefening 4: Dumbbell Pullover

De Dumbbell Pullover is een uitstekende oefening om je borst en bovenlichaam te versterken. Hier is hoe je het correct uitvoert:

 1. Ga op een vlakke bank liggen, zodat alleen je bovenrug en schouders op de bank rusten. Je hoofd moet buiten de bank hangen.
 2. Houd een dumbbell vast met beide handen boven je borst, je handen onder het uiteinde van de schijf, met je handpalmen naar boven gericht.
 3. Adem in en laat de dumbbell achter je hoofd zakken, terwijl je je armen gestrekt houdt.
 4. Adem uit terwijl je de dumbbell weer omhoog brengt naar de startpositie.

Voordelen van de dumbbell pullover

De Dumbbell Pullover is een veelzijdige oefening die verschillende spieren in je bovenlichaam aanspreekt. Het belangrijkste voordeel is de stretch en contractie van de borstspieren en de triceps. Bovendien versterkt het ook je rugspieren en vergroot het de flexibiliteit van je schouders.

Tips voor maximaal resultaat

 • Begin met lichte gewichten om de juiste techniek te beheersen en de spieren te activeren.
 • Concentreer je op het voelen van een goede stretch in je borstspieren terwijl je de dumbbell laat zakken.
 • Vermijd overmatige buiging van de ellebogen om blessures te voorkomen.
 • Focus op het beheersen van de beweging, niet op het tillen van zware gewichten.

Belang van ademhalingstechnieken

De ademhaling is cruciaal bij de Dumbbell Pullover. Adem in wanneer je de dumbbell laat zakken om een diepere stretch in je borst te bereiken. Adem dan uit terwijl je de dumbbell omhoog brengt. Een goede ademhalingstechniek helpt je om de stabiliteit te behouden en de oefening efficiënter uit te voeren.

Oefening 5: Push-Ups met Dumbbells

Push-Ups met Dumbbells zijn een dynamische combinatieoefening die de voordelen van zowel push-ups als dumbbelltraining combineert. Hier is hoe je deze oefening correct uitvoert:

 1. Begin in een push-uppositie, met je handen op de dumbbells in plaats van plat op de grond.
 2. Houd je lichaam in een rechte lijn van je hoofd tot je hielen.
 3. Buig je ellebogen en laat je lichaam zakken tot je borst de grond bijna raakt.
 4. Duw jezelf dan krachtig omhoog totdat je armen volledig gestrekt zijn.
 5. Herhaal de beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Voordelen van dumbbell push-ups

Push-Ups met Dumbbells bieden tal van voordelen:

 • Borstspieren en triceps: Deze oefening richt zich op de borstspieren en triceps. De oefening is vergelijkbaar met de traditionele push-up.
 • Stabiliteit: Het gebruik van dumbbells dwingt je om je stabilisatiespieren te activeren. Dit helpt je bij het ontwikkelen van een sterke core en schouders.
 • Variatie: Het toevoegen van dumbbells maakt push-ups uitdagender en kan een nieuwe impuls geven aan je trainingsroutine.

Variaties voor verschillende niveaus

Deze oefening is aanpasbaar aan verschillende fitnessniveaus:

 • Beginners: Begin met lichte dumbbells of zelfs zonder gewichten om de juiste vorm te beheersen.
 • Gevorderden: Gebruik zwaardere dumbbells om de intensiteit te verhogen.
 • Eenarmige push-ups met dumbbell: Plaats één hand op een dumbbell en voer push-ups uit met één arm om de uitdaging te vergroten.

Aandachtspunten voor de juiste uitvoering

Om het meeste uit deze oefening te halen en blessures te voorkomen, let op de volgende aandachtspunten:

 • Houd je lichaam in een rechte lijn van je hoofd tot je hielen gedurende de hele oefening.
  Adem in terwijl je naar beneden gaat en adem uit terwijl je omhoog duwt.
 • Vergeet niet om je core aan te spannen om stabiliteit te behouden.
 • Zorg ervoor dat de dumbbells stevig onder je handen liggen om wegglijden te voorkomen.
persoon klaar voor borst oefeningen met dumbbells

Trainen met Dumbbells

Dumbbells zijn al lang een van de veelzijdigste en effectieve trainingshulpmiddelen in de fitnesswereld. Deze compacte gewichten hebben de kracht om je spieren te versterken, je uithoudingsvermogen te vergroten en je algehele fitheid te verbeteren. Laten we eens dieper ingaan op waarom trainen met dumbbells zo populair en effectief is.

Volledige lichaamstraining

Een van de grootste voordelen van trainen met dumbbells is dat je vrijwel elke spiergroep in je lichaam kunt aanspreken. Of je nu op zoek bent naar het ontwikkelen van je borst, rug, benen, schouders, biceps of triceps. Dumbbells bieden de veelzijdigheid om al deze doelen te bereiken. Hierdoor kun je een uitgebalanceerde en complete trainingsroutine opstellen.

Stabiliteit en evenwicht

Dumbbell training verbetert je stabiliteit en evenwicht. Dit komt doordat je beide kanten van je lichaam afzonderlijk traint. In tegenstelling tot machinetrainingen, waarbij de machine stabiliteit biedt, moet je met dumbbells je stabiliserende spieren activeren om de beweging onder controle te houden. Dit helpt bij het ontwikkelen van spieren, en ook bij het voorkomen van blessures.

Flexibiliteit in oefeningen

Met dumbbells kun je een breed scala aan oefeningen uitvoeren. Denk hierbij aan basisoefeningen zoals bicep curls en shoulder presses tot complexe compoundoefeningen zoals dumbbell lunges en thrusters. Hierdoor kun je je training diversifiëren en je lichaam voortdurend uitdagen. Bovendien kun je dumbbells gemakkelijk thuis gebruiken. Zo word je minder afhankelijk van een sportschool.

Functionele kracht

Dumbbell training helpt niet alleen bij het opbouwen van spieren, maar verbetert ook je functionele kracht. Dit betekent dat je sterker wordt in dagelijkse activiteiten. Denk aan activiteiten zoals tillen, buigen en dragen, wat de algehele kwaliteit van je leven kan verbeteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven