Hoe kun je het beste trainen met TRX banden?

Aan het trainen met TRX Suspension trainers

TRX banden zijn echt een revolutie in de fitnesswereld geweest. Ik herinner me nog goed toen ik voor het eerst over ze hoorde – ik was meteen geïntrigeerd. Het idee om mijn lichaamsgewicht te gebruiken voor training, in plaats van traditionele gewichten, sprak me enorm aan. En laten we eerlijk zijn, de manier waarop ze eruit zien, hangend aan dat ene punt, gaf me meteen het gevoel dat ik met iets heel innovatiefs te maken had.

 

Wat ik het meest waardeer aan TRX banden is hun veelzijdigheid. Je kunt ze vrijwel overal gebruiken, thuis, in de sportschool, in het park, je noemt het maar. Dit maakt het zo gemakkelijk om in je work-out te passen, zelfs op drukke dagen. Bovendien zijn ze draagbaar, wat betekent dat je nooit meer een excuus hebt om je work-outs over te slaan, zelfs niet tijdens vakanties of zakenreizen.

Wat zijn TRX banden en wat kun je er mee?

TRX banden zijn eigenlijk best simpel, maar hun eenvoud is precies wat ze zo krachtig maakt. Ze zijn als je eigen draagbare sportschool, altijd klaar voor gebruik, waar je ook bent. Ik vind het geweldig hoe ze werken.

 

 

TRX staat voor Total Resistance exercise, en dat is precies wat het is. Het is een totale lichaamstraining waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt voor weerstand. Het zijn in feite gewoon verstelbare riemen met handgrepen die je aan een stevig oppervlak bevestigt, zoals een deur of een balk.

 

 

Maar hier komt het interessante gedeelte: door de hoek en positie van je lichaam aan te passen, kun je de weerstand verhogen of verlagen. Als je bijvoorbeeld een oefening doet waarbij je tegen de zwaartekracht in werkt, zoals een row, kun je gewoon een paar stappen naar achteren zetten om de oefening moeilijker te maken. En als je merkt dat het te zwaar wordt, kun je gewoon een paar stappen naar voren zetten voor wat meer ondersteuning. Het is allemaal in jouw handen, letterlijk!

TRX banden in de sportschool scaled Hoe kun je het beste trainen met TRX banden?

De voordelen van trainen met TRX banden

Oké, laten we verder gaan over de voordelen van de TRX banden. Serieus, als je je work-out wilt oppeppen of wat anders wilt proberen, dan zijn deze dingen echt een game changer.

 

Stel je voor dat je je dagelijkse bewegingen zoals bukken of jezelf optrekken, kunt nabootsen tijdens je training. Met TRX banden kan dat! Deze dingen bootsen natuurlijke bewegingen na, waardoor je niet alleen sterker wordt, maar ook beter voorbereid bent op alles wat het leven op je afvuurt.

Complete work-out voor je hele lichaam

Met TRX banden kun je echt een complete work-out voor je hele lichaam krijgen. Het is niet alleen een kwestie van het versterken van je spieren, maar ook van het verbeteren van je stabiliteit en balans. De oefeningen die je met TRX banden kunt doen, dagen niet alleen je spieren uit, maar ook je core stabiliteit en coördinatie.

 

Wat zo geweldig is aan het trainen met TRX banden, is dat je gebruikmaakt van je eigen lichaamsgewicht als weerstand. Dit betekent dat je de intensiteit van je work-out kunt aanpassen aan jouw eigen niveau. Of je nu een beginner bent, of een actieve sporter, TRX banden zijn geschikt voor iedereen.

Veelzijdigheid en aanpasbaarheid

Met TRX banden heb je toegang tot een breed scala aan oefeningen die je kunt doen. Daarom is het een uitstekende keuze voor een gevarieerde en uitdagende work-out. Van klassiekers zoals push-ups en rows tot squats en lunges, de mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Wat TRX banden echt fantastisch maakt, is de aanpasbaarheid ervan. Door simpelweg de hoek en positie van je lichaam aan te passen, kun je de intensiteit van de oefeningen gemakkelijk veranderen. Bovendien helpen deze aanpassingen je om je spieren op verschillende manieren te trainen. Door de variatie in hoeken en posities kun je verschillende spiergroepen trainen en jezelf constant uitdagen. Dit maakt TRX banden niet alleen een geweldige keuze voor krachttraining, maar ook voor het verbeteren van je algehele flexibiliteit, stabiliteit en balans.

Trainen met de Best TRX banden

Basis TRX oefeningen

We gaan verder met een paar basis TRX oefeningen die je meteen kunt proberen. Ik moet zeggen, toen ik deze voor het eerst probeerde, was ik echt verbaasd over hoe effectief ze waren. Dus, laten we erin duiken.

 

 1. Laten we beginnen met TRX rows. Dit is echt een geweldige oefening om je rug- en armspieren te versterken. Je hangt gewoon aan de banden, leunt achterover en trekt jezelf omhoog naar de handgrepen. Het is net alsof je een omgekeerde push-up doet. En geloof me, je zult het echt voelen in je armen en rug.
 2. Dan hebben we TRX squats. Deze zijn fantastisch voor het trainen van je benen en bilspieren. Je staat gewoon recht onder de banden, pakt de handgrepen vast en zakt dan langzaam naar beneden alsof je in een stoel gaat zitten. Zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen komen en duw jezelf dan weer omhoog. Het is een geweldige manier om je onderlichaam te versterken.
 3. En last but not least, de TRX chest press. Dit is perfect voor het trainen van je borstspieren. Je begint met je gezicht naar de banden gericht, neemt een paar stappen naar achteren en duwt jezelf dan recht vooruit alsof je een bankdrukken doet. Het mooie van deze oefening is dat je de weerstand kunt aanpassen door simpelweg een stap naar voren of naar achteren te zetten.

En als je wat meer uitdaging wilt, zijn er genoeg gevorderde TRX oefeningen om uit te proberen. Denk aan TRX pikes, waarbij je je lichaam omhoog duwt naar een omgekeerde V-vorm, wat een geweldige core workout is. Of wat dacht je van TRX single-leg squats om je balans en kracht te verbeteren? En laten we de TRX atomic push-ups niet vergeten, die een intense training bieden voor je borst, armen en core.

Oefeningen uitgelegd

Je bent nu inmiddels op de hoogte van een paar basis TRX oefeningen. Maar nu moeten ze nog wel uitgevoerd worden, daarom heb ik er een aantal wat uitgebreider uitgelegd. laten we wat dieper ingaan op een paar basis TRX-oefeningen en hoe je ze correct kunt uitvoeren voor optimale resultaten.

TRX Rows

Stappenplan:

 • Begin door de TRX banden op te hangen aan een stevig punt, zoals een deurkozijn of een pull-up bar.
 • Sta met je gezicht naar de TRX banden toe en pak de handgrepen vast met je handpalmen naar elkaar toe gericht. Je voeten moeten op heupbreedte uit elkaar staan.
 • Leun achterover terwijl je je armen recht houdt, waarbij je lichaam een hoek vormt tegenover de grond. Zorg ervoor dat je lichaam recht blijft en je core aangespannen is.
 • Trek jezelf omhoog naar de handgrepen toe door je ellebogen langs je lichaam te bewegen. Focus op het aanspannen van je rugspieren en het samenknijpen van je schouderbladen.
 • Houd de positie bovenaan een paar seconden vast en laat jezelf vervolgens gecontroleerd terugzakken naar de startpositie.
 • Herhaal de beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

TRX Squats

Stappenplan:

 • Begin door de TRX banden op te hangen aan een stevig punt en neem een paar stappen naar achteren.
 • Pak de handgrepen vast en sta met je gezicht naar de TRX banden toe, je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 • Laat jezelf langzaam zakken alsof je in een stoel gaat zitten, waarbij je je armen recht voor je houdt en je lichaam recht blijft.
 • Zorg ervoor dat je knieën achter je tenen blijven terwijl je naar beneden gaat, en dat je je gewicht op je hielen houdt.
 • Als je zo ver mogelijk bent gezakt, duw je jezelf krachtig terug naar de startpositie door je hielen in de grond te drukken en je bilspieren aan te spannen.
 • Herhaal de beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

TRX Chest Press

Stappenplan:

 • Begin door de TRX banden op te hangen en neem een paar stappen naar achteren.
 • Pak de handgrepen vast en sta met je gezicht van de TRX banden af. Leun iets naar voren en strek je armen recht voor je uit.
 • Buig je ellebogen en laat je lichaam langzaam naar de banden zakken, waarbij je je borstspieren aanspant.
 • Duw jezelf krachtig terug naar de startpositie door je armen recht te strekken en je borstspieren samen te knijpen.
 • Herhaal de beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Belangrijke aandachtspunten voor de oefeningen

 1. Zorg ervoor dat je jezelf tijdens de hele beweging stabiel houdt en vermijd het gebruik van momentum.
 2. Houd je lichaam recht en je core aangespannen om blessures te voorkomen.
 3. Adem in terwijl je naar beneden gaat en adem uit terwijl je omhoog komt.

Beste TRX banden kopen

Als je serieus bent over sporten en je fit voelen, dan zijn suspension trainers zoals TRX banden echt geweldig. Ze zijn superhandig en je kunt er veel verschillende oefeningen mee doen om je hele lichaam te trainen. Maar als je er nog geen hebt, kan het lastig zijn om te beslissen welke je moet kopen. Gelukkig ben ik hier om je te helpen!

Als je op zoek bent naar de beste TRX-banden om te kopen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste, kijk naar de kwaliteit van het materiaal. Je wilt banden die stevig en duurzaam zijn, zodat ze lang meegaan zonder te verslijten.

 

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de bevestigingspunten. Sommige TRX-banden worden geleverd met speciale ankers die je aan een deur of balk kunt bevestigen, terwijl andere ontworpen zijn om aan een stevige stang of boom te worden vastgemaakt. Zorg ervoor dat de banden die je kiest geschikt zijn voor de plek waar je ze wilt gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven