Koolhydraatarm eten – Zo pak je dat aan

mensen zitten aan tafel en proosten met elkaar

Koolhydraatarm eten

Je hebt vast wel eens mensen horen zeggen dat ze een koolhydraatarm dieet volgen, maar wat houd het precies in en wat mag je nog als je het dieet volgt. Een koolhydraatarm dieet is een dieet dat is gericht op het verminderen van de inname van koolhydraten. Dit kan helpen bij het beheersen van diabetes en kan bijdragen aan gewichtsverlies. Het is belangrijk om te onthouden dat koolhydraten een belangrijke bron van energie zijn en dat het verminderen van de inname ervan kan leiden tot vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om met een arts of voedingsdeskundige te overleggen voordat je begint met een koolhydraatarm dieet.

Koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet houdt in dat je de hoeveelheid koolhydraten die je eet vermindert en de hoeveelheid eiwitten en gezonde vetten die je eet verhoogt. Dit kan betekenen dat je minder granen, aardappelen, suiker en zoetstoffen eet en meer groenten, noten, zaden, avocado’s, olijfolie en vette vis eet. Het is belangrijk om genoeg vezels te blijven eten om een gezonde darmflora te behouden en om te voorkomen dat je te veel eiwitten eet, wat kan leiden tot nierproblemen.

Ketogeen dieet

In de term koolhydraat arme diëten heb je verschillende gradaties qua dieet. Bij een koolhydraatarm dieet zorg je ervoor dat je een stuk minder koolhydraten binnen krijgt. Bij een ketogeen dieet ga je je dagelijkse inname koolhydraten drastisch terugdringen naar nog maar 50 gram koolhydraten per dag, terwijl dat normaal rond de 200 – 350 gram is. Doordat je met een ketogeen dieet nog maar zo weinig koolhydraten binnen krijgt maar meer vetten binnen krijgt, gaat je lichaam in ketose. Dit houdt in dat lichaam energie haalt uit vet en ketonen in plaats van uit glucose. Hierdoor zul je in een korte tijd relatief veel kunnen afvallen. Kijk voor alle informatie over een ketogeen dieet op Ketogeen dieet

2 Boterhammen met koolhydraatarm beleg

Tips om minder koolhydraten te consumeren

  • Stop met suikerhoudende dranken: Vooral dranken met suiker zijn grote boosdoeners. Vermijd dus dranken zoals koffie of thee met suiker, frisdrank, vruchtensap en zuiveldranken. Probeer zoveel mogelijk van alle zoetstoffen af te kicken. Drink in plaats daarvan alleen nog maar koffie, thee en normaal natuurlijk water.
  • Minder tussendoortjes: Stop met de tussendoortjes zoals koek en snoep. Je hebt er niets aan en bevatten alleen maar koolhydraten. Zorg er daarentegen voor dat je maaltijden genoeg verzadigen, zodat je daar genoeg energie van krijgt waar je de hele dag mee door kan.
  • Verantwoord broodbeleg: Zoet beleg is heerlijk op je boterham, maar heel erg slecht als je minder koolhydraten wilt eten. Neem als vervanging daarvoor is kaas, hummus, pindakaas, avocado, notenpasta, rauwkost, kip of vis.
  • Voldoende vezels: Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar eet vezelrijke koolhydraat rijke producten zoals volkorenbrood, zilvervlies rijst, quinoa, peulvruchten en volkoren pasta. Let wel op eet van deze producten maar kleine porties.
  • Koolhydraatarme gerechten: Ga de keuken in en maak koolhydraatarme gerechten. Kies vooral voor gerechten met veel groente erin. Maak een salade of een kom soep bij de lunch, zo eet je weer minder brood. Eet tijdens het avondeten een koolhydraatarme groente rijke ovenschotel en kom zo koolhydraatarm je dag door.

Voordelen koolhydraatarm dieet

Als je kiest voor een koolhydraat dieet zitten daar zeker een aantal voordelen aan.

  • Spierbehoud omdat je een gedeelte van de koolhydraten vervangt door eiwitten, zo krijg je dus meer eiwitten binnen en dat helpt bij het behouden van de spieren.
  • Makkelijk vol te houden dieet. Meer gewichtsverlies dan caloriearm dieet door een minder snel hongergevoel. Dit komt doordat je bloedsuiker spiegel veel stabieler blijft.
  • Verlaagt de bloeddruk. Doordat je lichaam minder insuline aanmaakt en dus minder vocht en zout vasthoud.

Nadelen koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarm dieet kent vele voordelen zoals je hebt kunnen lezen, maar we moeten ook kijken naar de nadelen.

  • Gerechten die laag in koolhydraten zijn bevatten meer verzadigde vetten. Vanwege het risico op hart- en vaatziekten wordt er aangeraden te kiezen voor onverzadigde vetten.
  • Het dieet vergroot de kans op tekortkoming van bepaalde voedingsstoffen zoals B-vitamines, voedingsvezels en jodium.

Controle

Als je besluit om een koolhydraatarm dieet te volgen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg gezonde vetten, eiwitten en vezels binnenkrijgt en dat je voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen. Het is ook belangrijk om voldoende te bewegen en om regelmatig te controleren of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je merkt dat je te veel afvalt of dat je gezondheidsproblemen krijgt, is het belangrijk om meteen contact op te nemen met een arts of voedingsdeskundige.

Recepten inspiratie

Wanneer je ervoor kiest om te beginnen met een koolhydraatarm dieet, moet je weten welke producten koolhydraatarm zijn. In de supermarkt kun je elke doos en zak gaan omdraaien, maar dat kost veel tijd. Gelukkig zijn er genoeg boeken vol koolhydraatarme recepten. Hieronder staan de boeken die jij nodig hebt en gericht zijn op het maken van koolhydraatarme gerechten. 

Ovenschotel bijbel

De koolhydraatarme Ovenschotel Bijbel

Ben je op zoek naar een manier om low carb te koken en toch lekkere en gevarieerde maaltijden op tafel te zetten? Dan is dit nieuwe kookboek van de droogtrainen shop echt iets voor jou! Met meer dan 55 recepten heb je altijd een koolhydraatarme optie om te kiezen.

 

Het boek is speciaal geschreven om je te helpen 100 gram of minder koolhydraten per dag te eten, terwijl je toch voldoende eiwitten en gezonde vetten binnenkrijgt. De recepten zijn zo samengesteld dat je een goede verhouding tussen de verschillende voedingsstoffen krijgt, wat belangrijk is voor een gezonde en evenwichtige voeding.

Maar het boek is niet alleen handig voor degenen die willen afvallen of op dieet zijn. Het is ook geschikt voor mensen met een bepaald doel, zoals sporters of mensen met een bepaalde gezondheidsconditie. Meer dan 10.000 mensen hebben het boek al intensief gebruikt en hebben hun doelen behaald.

Elke dag Koolhydraatarm

cover van het boek elke dag koolhydraatarm

Ben jij op zoek naar een manier om gezonder te eten, maar wil je niet afzien van lekkere maaltijden? Dan is dit kookboek precies wat je zoekt! In dit boek vind je ruim 40 koolhydraatarme recepten en 5 weekmenu’s, inclusief boodschappenlijst, om je te helpen bij het maken van gezonde en smakelijke gerechten. Alle recepten zijn ook geschikt voor vegetariërs.

 

Met dit kookboek hoef je niet uren in de keuken te staan om lekkere en gezonde maaltijden te maken. Alle recepten zijn gemaakt met gewone ingrediënten uit de supermarkt en zonder lastige tools. Zo kun je makkelijk genieten van gezonde en koolhydraatarme maaltijden zonder al te veel moeite.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven