Kraanwater drinken – Hoe veilig is dat?

persoon zit voor een kraan waar water uit komt

Kraanwater drinken

Heb je ooit nagedacht over de oorsprong van het water dat uit je kraan komt? Kraanwater is een van de meest voorkomende dranken die we dagelijks consumeren. Maar heb je ooit stilgestaan bij de veiligheid ervan? Gelukkig is het antwoord “ja”. In veel landen kraanwater wordt regelmatig getest op zuiverheid en veiligheid. Het water moet voldoen aan strenge normen voor drinkwaterkwaliteit. Toch zijn er enkele zaken waarmee rekening gehouden moet worden als het gaat om kraanwater drinken.

Voordelen van kraanwater drinken

Heb jij ook wel eens gehoord van de voordelen van kraanwater? In deze blogpost gaan we dieper in op de voordelen van kraanwater en waarom het zo’n goede keuze is voor jouw dagelijkse dorstlesser.

 

Laten we beginnen met het feit dat kraanwater vaak een goedkopere optie is dan gekocht mineraalwater. Dit is vooral handig voor mensen die regelmatig water drinken en op zoek zijn naar manieren om geld te besparen. Geen geld uitgeven aan dure flessen water, maar gewoon uit de kraan tappen. Zo simpel is het!

 

Daarnaast is kraanwater ook heel gemakkelijk beschikbaar. Het rechtstreeks uit de kraan komt, dus je hoeft nooit meer naar de winkel te gaan om flessen te kopen. Het water is altijd bij de hand, waar je ook bent. Of je nu thuis bent, op kantoor of onderweg, kraanwater is altijd beschikbaar.

 

Tot slot is kraanwater ook veilig om te drinken. Het wordt behandeld om te voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen. Dit betekent dat het vrij is van schadelijke bacteriën en andere verontreinigingen. Dus geen zorgen maken over ongezonde stoffen in je water, wanneer je kraanwater drinkt.

veilig kraanwater drinken

Risico's van kraanwater drinken

Als het gaat om het drinken van water uit de kraan, hebben we het er veel over dat dit veilig is. Helaas, zoals met alles, zijn er enkele risico’s waar we rekening mee moeten houden.

 

Eén van de grootste risico’s is besmetting met bacteriën of virussen. Hoewel dit meestal wordt voorkomen door het water te behandelen met chemische stoffen. Zoals chloor of ozon, kan het in sommige gevallen toch voorkomen. Dit is vooral van toepassing in gebieden waar het drinkwater niet goed wordt behandeld. Of waar de infrastructuur niet up-to-date is.

 

Een ander risico is dat het kraanwater bepaalde stoffen kan bevatten. Dit kan gebeuren in gebieden waar het grondwater bevuild is. Daar kunnen er stoffen in zitten zoals chloor, fluoride of metalen. Dit kan de smaak van het water beïnvloeden en mogelijk een effect hebben op onze gezondheid.

Kraanwater te testen op kwaliteit

Er zijn verschillende manieren om kraanwater te testen op kwaliteit:

  • Neem contact op met je plaatselijke waterleidingbedrijf: Zij kunnen je informeren over de kwaliteit van het kraanwater in uw gebied. Zij kunnen speciale maatregelen nemen waar nodig. Zo is het altijd veilig om je kraanwater te drinken
  • Gebruik een thuiskit om het water te testen: Er zijn thuiskits beschikbaar om het water te testen op bepaalde stoffen of contaminanten. U kunt een kit kopen bij een bouwmarkt of online.
  • Neem contact op met de lokale gezondheidsautoriteiten: Zij kunnen u informeren over de kwaliteit van het kraanwater in uw gebied.

Teveel kraanwater drinken

Heb jij ooit van hyponatremie gehoord? Het is een aandoening waarbij het niveau van natrium in het bloed te laag wordt. En weet je wat de oorzaak kan zijn? Te veel kraanwater drinken! Ja, je leest het goed. Hoewel het normaal is om een bepaalde hoeveelheid kraanwater te drinken om onze dorst te lessen en onze vochtbalans te behouden. Kan het ook mogelijk zijn om te veel te drinken.

 

Het is belangrijk om te weten dat wanneer we te veel vocht binnenkrijgen in verhouding tot de hoeveelheid natrium die we consumeren, dit kan leiden tot hyponatremie. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid, zoals hoofdpijn, misselijkheid en zelfs coma.

 

Dus, hoe kun je ervoor zorgen dat je niet te veel kraanwater drinkt? Het is eenvoudig, volg gewoon de aanbevolen hoeveelheid van 8 glazen water per dag.

Symptomen

Symptomen van hyponatremie kunnen zijn: hoofdpijn, misselijkheid, braken, spierkrampen, verwarring en in ernstige gevallen zelfs coma en overlijden. Het is belangrijk om een gezonde balans te behouden tussen het drinken van voldoende vocht en het consumeren van voldoende natrium. Als je twijfelt of je te veel kraanwater drinkt, raadpleeg dan je arts voor advies.

Waterfilter kan

waterfilterkan Kraanwater drinken - Hoe veilig is dat?
Een waterfilter is een apparaat of systeem dat speciaal is ontworpen om vuildeeltjes, bacteriën, virussen en andere onzuiverheden uit water te verwijderen. Zo kun je gemakkelijk en snel jouw drinkwater verbeteren en ervoor zorgen dat je altijd kraakheldere en smaakvolle water hebt. Of je nu thuis bent of onderweg, met een waterfilter kun je altijd genieten van goed gefilterd water. Dus als je op zoek bent naar een manier om jouw drinkwater te verbeteren, neem dan nu een waterfilter in huis.

Alternatieven voor kraanwater

In sommige gevallen is het verstandig om alternatieven te overwegen voor het drinken van kraanwater. Hier zijn een paar opties:

Gefilterd water: Dit water is behandeld om bepaalde stoffen of verontreinigingen te verwijderen. Het kan een goede keuze zijn als je twijfels hebt over de kwaliteit van het kraanwater in jouw omgeving.

Flessenwater: Flessenwater wordt verpakt in plastic flessen en is gemakkelijk verkrijgbaar in winkels. Let wel op dat dit vaak duurder is dan kraanwater en plastic afval kan veroorzaken.

Drinken uit glas: Daarnaast is het ook goed om te weten dat water drinken uit een glazen drinkfles een uitstekende keuze is. Glazen flessen houden namelijk geen bacteriën vast, wat ze hygiënischer maakt dan plastic flessen.

focus op het flesje water

Water uit een fles of uit de kraan?

In het algemeen is kraanwater net zo veilig om te drinken als flessenwater. Het wordt regelmatig getest op zuiverheid en veiligheid. In veel landen voldoet kraanwater aan strenge normen voor drinkwaterkwaliteit en is het een goede bron van hydration.
Er zijn echter enkele overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden. Je moet overwegen als het gaat om het kiezen tussen kraanwater en flessenwater:

 

  • Prijs: Kraanwater is vaak goedkoper dan flessenwater.
  • Milieu: Flessenwater produceert plastic afval, terwijl kraanwater dit niet doet.
  • Smaak: Sommige mensen geven de voorkeur aan de smaak van flessenwater, terwijl anderen de smaak van kraanwater beter vinden. Dit is vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur.

In sommige gebieden kan de kwaliteit van het kraanwater lager zijn dan die van flessenwater. Als u twijfelt over de kwaliteit van het kraanwater in uw gebied, kunt u altijd contact opnemen met uw plaatselijke waterleidingbedrijf of de lokale gezondheidsautoriteiten voor meer informatie. In sommige gevallen kan het gebruik van een waterfilter of het kopen van flessenwater een goede optie zijn.

Waterkraan te lang niet gebruikt

Als een waterkraan lang niet gebruikt wordt, kan er vuil en sediment in de leidingen ophopen. Di kan de smaak of kleur van het water kan veranderen. Daarnaast kan de waterkraan problemen ondervinden als de afdichting droogt of hard wordt,. Dit kan problemen zoals lekkage of moeilijk openen of sluiten kan veroorzaken. Regelmatig gebruiken en onderhouden van de kraan kan deze problemen voorkomen. Als de kraan lange tijd niet gebruikt wordt, kunt u de waterleiding afsluiten.

 

Als je de kraan weer wilt gebruiken, kun je de waterleiding weer openen en de kraan een paar minuten laten lopen. Dit zorgt ervoor dat vuil en sediment weg spoelt. Controleer ook regelmatig de afdichtingen en vervang deze als ze beschadigd of hard zijn geworden. Als je problemen ondervindt met de kraan. Neem contact op met een loodgieter voor reparatie of vervanging om de kwaliteit en levensduur te verbeteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven