Wat is natrium
Natriumbronnen
Er zijn verschillende bronnen waar mensen natrium uit kunnen halen:
- Voedsel: Natrium komt van nature voor in voedsel, zoals groenten, noten, granen en vlees. Sommige voedingsmiddelen bevatten hoge hoeveelheid natrium. De aan bepaalde soorten kaas, vis en vleeswaren.
- Medicijnen: Sommige medicijnen bevatten natrium, zoals sommige bloeddrukverlagende middelen en antacida. Het is belangrijk om te controleren hoeveel natrium er in medicijnen zit en om dit te overleggen met een arts of apotheker als je vragen hebt.
- Verwerkt voedsel: Veel verwerkt voedsel bevat een hoge hoeveelheid natrium. Kijk eens naar snacks, kantenklaarmaaltijden en fastfood. Het is belangrijk om op te letten hoeveel natrium er in dit soort voedsel zit en om dit te beperken in je dieet.
- Keukenzout: Natriumchloride, ook wel bekend als keukenzout, is een andere bron van natrium. Het is belangrijk om op te letten hoeveel keukenzout je gebruikt en om dit te beperken in je dieet.
Natriumchloride
Natriumchloride, ook wel bekend als keukenzout of tafelzout. Is een chemische verbinding die bestaat uit natrium en chloor. Het is een witte, kristallijne poeder die vaak wordt gebruikt als smaakmaker en conserveermiddel in voedsel. Het is ook aanwezig in sommige medicijnen. Het is ook te gebruiken als desinfectiemiddel.
Natrium is een zilverkleurig metaal dat zeer reactief is en snel oxidatie ondergaat wanneer het in contact komt met lucht. Chloor is een groenachtig gas dat giftig is voor mensen en dieren. Wanneer deze twee stoffen worden gecombineerd, ontstaat natriumchloride.
Het wordt gemakkelijk gekocht bij de meeste supermarkten en drogisterijen. Natriumchloride wordt ook veel gebruikt in de industrie, zoals in de papier- en textielindustrie. In het proces van het maken van zeep en andere chemische producten wordt ook natriumchloride gebruikt.
Aanbevolen hoeveelheden
De aanbevolen hoeveelheid natrium varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht en andere factoren. Volgens de Amerikaanse regelgevende instantie voor voedingsrichtlijnen (Dietary Guidelines for Americans). Zijn de aanbevolen hoeveelheden natrium als volgt:
- Voor volwassenen ouder dan 19 jaar. Maximaal 2,300 milligram (mg) per dag. Dit is ongeveer 1 theelepel keukenzout.
- Voor volwassenen ouder dan 51 jaar, vrouwen die zwanger zijn, mensen met hoge bloeddruk of een hoog risico op hart- en vaatziekten. Maximaal 1,500 mg per dag. Dit is ongeveer 3/4 theelepel keukenzout.
Het is belangrijk om te onthouden dat deze aanbevolen hoeveelheden zijn gebaseerd op een gemiddeld dieet. Individuele behoeften kunnen dus variëren.
De rol van natrium bij het reguleren van de bloeddruk
Natrium is een mineraal dat van nature voorkomt in voedsel en is ook aanwezig in sommige medicijnen. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk. Het zorgt voor het behouden van een goede elektrolyten balans in het lichaam. Elektrolyten, waaronder natrium, helpen om vocht in het lichaam in balans te houden.
Een teveel aan natrium kan leiden tot hoge bloeddruk (hypertensie). Dit komt omdat natrium ervoor zorgt dat het bloed zwelt. Dit leidt tot extra belasting op de bloedvaten en het hart. Hoge bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten en beroertes.
Aan de andere kant kan een tekort aan natrium ook de bloeddruk beïnvloeden. Als het niveau van natrium in het bloed te laag is, kan dit leiden tot lage bloeddruk (hypotensie). Lage bloeddruk kan leiden tot duizeligheid, vermoeidheid en zweten.
Het is belangrijk om de bloeddruk regelmatig te monitoren en ervoor te zorgen dat het op een gezonde manier wordt behouden. Dit kan gedaan worden door de hoeveelheid natrium in je dieet te beperken. En te kiezen voor lagere natriumvoedingsmiddelen. Ook beweging, gewichtsbeheersing en het beperken van het gebruik van alcohol en nicotine kunnen helpen.
Risico's van een teveel aan natrium
Een te veel aan natrium kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Denk hierbij aan een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
- Hoge bloeddruk: Natrium kan bijdragen aan hoge bloeddruk (hypertensie). Omdat het ervoor zorgt dat het bloed zwelt. Dit kan leiden tot extra belasting op de bloedvaten en het hart, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.
- Hart- en vaatziekten: Een teveel aan natrium kan ook bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. Denk aan hartinfarcten en beroertes. Dit komt doordat natrium de bloeddruk kan verhogen. Dit levert extra belasting op de bloedvaten en het hart kan veroorzaken.
- Andere gezondheidsproblemen: Een te veel aan natrium kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen. Problemen zoals nierproblemen, osteoporose (botontkalking) en zelfs kanker.
Het verminderen van het natriumgehalte in je dieet kan helpen om de bloeddruk op een gezonde manier te behouden. Dit kan ook het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
Ongezouten Zuiderhoek
Het verminderen van de hoeveelheid natrium in je dieet
Er zijn verschillende manieren waarop mensen de hoeveelheid natrium in hun dieet kunnen verminderen:
- Kies lagere natrium voedingsmiddelen: Sommige voedingsmiddelen bevatten minder natrium dan andere. Probeer lagere natrium voedingsmiddelen te kiezen. Denk aan groenten, fruit, volkoren granen, mager vlees en magere zuivelproducten.
- Beperk het gebruik van keukenzout: Keukenzout bevat natriumchloride. Dat kan een belangrijke bron van natrium zijn. Probeer het gebruik van keukenzout te beperken. Dit kun je doen door het niet toe te voegen aan je voedsel tijdens het koken of aan tafel.
- Lees etiketten: Let op de hoeveelheid natrium op voedseletiketten. Kies daarvoor in de plaats voedingsmiddelen met een lagere hoeveelheid natrium.
- Kies voor natuurlijke smaakmakers: Probeer natuurlijke smaakmakers te gebruiken. Gebruik andere producten in plaats van keukenzout om je voedsel te kruiden. Probeer kruiden zoals knoflook, uien, peterselie en kruiden.
- Vraag om minder zout bij het eten uit eten: Als je uit eten gaat, vraag dan of de kok minder zout kan gebruiken. Je kunt ook vragen om zoutvrij alternatief.