Heb ik een gezond gewicht? Zo kun je snel je BMI berekenen

Moeder en dochter maken samen gezond eten

Heb je je ooit afgevraagd of je een gezond gewicht hebt? Het antwoord kan belangrijker zijn dan je denkt. Een gezond gewicht is niet alleen essentieel voor het uiterlijk, maar ook voor je algehele gezondheid en welzijn. Gelukkig is er een handige tool die je kan helpen dit te bepalen: de Body Mass Index, oftewel BMI. BMI is een eenvoudige, maar belangrijke maatstaf die wordt gebruikt om te bepalen of je gewicht in verhouding staat tot je lengte. In deze blog gaan we dieper in op BMI en kun je met een simpele tool gemakkelijk en snel je bmi berekenen. Zo je gemakkelijk en snel ontdekken of je een gezond gewicht hebt.

Wat is BMI en waarom is het belangrijk?

BMI, of Body Mass Index, is een maatstaf die wordt gebruikt om te bepalen of je gewicht in verhouding staat tot je lengte. Het wordt berekend door je gewicht in kilogram te delen door het kwadraat van je lengte in meters. De formule is eenvoudig: BMI = (gewicht in kg) / (lengte in meters)^2.

 

Waarom is BMI zo belangrijk? Nou, het biedt een snelle en handige manier om te beoordelen of iemand een gezond gewicht heeft of niet. Door BMI te gebruiken, kunnen we mensen indelen in verschillende categorieën, variërend van ondergewicht tot obesitas. Een BMI binnen het normale bereik geeft meestal aan dat iemand een gezond gewicht heeft. Een BMI buiten dit bereik kan wijzen op ondergewicht, overgewicht of obesitas. De risico’s die zich daarbij meebrengt kunne cruciaal zijn voor je gezondheid.

BMI Calculator

BMI Calculator

BMI Tabel

BMI Tabel

Voor mannen:

BMI Interpretatie
<18.5 Ondergewicht
18.5 - 24.9 Normaal gewicht
25.0 - 29.9 Overgewicht
30.0 - 34.9 Obesitas (graad 1)
35.0 - 39.9 Obesitas (graad 2)
≥40.0 Ernstige obesitas (graad 3)

Voor vrouwen:

BMI Interpretatie
<18.5 Ondergewicht
18.5 - 24.9 Normaal gewicht
25.0 - 29.9 Overgewicht
30.0 - 34.9 Obesitas (graad 1)
35.0 - 39.9 Obesitas (graad 2)
≥40.0 Ernstige obesitas (graad 3)
Gezond eten in een schaaltje

Hoe kan ik mijn BMI berekenen?

Het berekenen van je BMI is eigenlijk best eenvoudig. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 

 1. Meet je gewicht in kilogram en je lengte in meters. Zorg ervoor dat je een betrouwbare weegschaal gebruikt voor je gewicht en een meetlint voor je lengte.
 2. Nadat je je gewicht en lengte hebt gemeten, gebruik je de formule BMI = (gewicht in kg) / (lengte in meters)^2. Hierbij is het belangrijk om je lengte eerst in meters om te rekenen. Dus als je bijvoorbeeld 1,70 meter lang bent, dan is je lengte 1,70 meter.
 3. Laten we een voorbeeldberekening maken. Stel dat je 70 kilogram weegt en 1,75 meter lang bent. Je berekent je BMI als volgt: BMI = 70 / (1,75)^2 = 22,86.
 4. Na het uitvoeren van de berekening, heb je je BMI-waarde. Deze waarde geeft aan in welke categorie je valt: ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht of obesitas. Je kunt de BMI-berekentool hierboven gebruiken voor een snelle berekening.
Bol AlgemeenBol Algemeen

BMI behouden

Om een gezonde BMI te behouden, is het belangrijk om een gebalanceerd dieet te volgen. Dit betekent dat je moet streven naar een evenwichtige mix van voedingsmiddelen. Denk hierbij aan fruit, groenten, volle granen, gezonde (onverzadigde) vetten en magere eiwitten.

Een paar richtlijnen om je op weg te helpen:

 

 • Eet veel groenten en fruit: Deze zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen en vezels, wat kan helpen om je vol te voelen en je calorie-inname onder controle te houden.
 • Kies volle granen: Volle granen zoals volkoren brood, zilvervliesrijst en quinoa zijn voedzamer en bevatten meer vezels dan bewerkte granen.
 • Gezonde vetten toevoegen: Onverzadigde vetten, zoals die gevonden in noten, zaden, olijfolie en vette vis, zijn gunstig voor je gezondheid.
 • Eiwitrijke voedingsmiddelen: Kies magere eiwitbronnen zoals kip, vis, tofu, bonen en peulvruchten om je spieren te ondersteunen en je langer verzadigd te houden.

Naast een gebalanceerd dieet is voldoende lichaamsbeweging ook essentieel voor een gezond BMI. Probeer regelmatig te bewegen door activiteiten zoals wandelen, fietsen, zwemmen of sporten. Zo blijf je niet alleen fysiek actief, maar verbrand je ook calorieën en ondersteun je je algehele gezondheid.

Wat betekent mijn BMI?

Nu je je BMI hebt berekend, wil je natuurlijk weten wat dit betekent voor je gezondheid. BMI-categorieën kunnen je een idee geven van waar je staat in termen van gewicht en gezondheid.

 

Als je je BMI berekent, helpt dit je te begrijpen waar je staat qua gewicht en gezondheid. Ondergewicht (BMI < 18,5) kan wijzen op ondervoeding, met risico’s als zwakte, vermoeidheid en zelfs onvruchtbaarheid. Een BMI tussen 18,5 en 24,9 valt binnen het bereik van een gezond gewicht, wat ideaal is en een lager risico op gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Overgewicht (BMI 25 – 29,9) brengt risico’s met zich mee zoals hoge bloeddruk, diabetes en hartziekten. Obesitas (BMI ≥ 30) leidt tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hartziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Het is belangrijk om te weten dat BMI slechts één indicator is van gezondheid en dat andere factoren zoals spiermassa en levensstijl ook een rol spelen.

Wanneer geldt een BMI niet voor jou?

De BMI geeft bij de meeste mensen aan hoe gezond je lichaamsgewicht is in verhouding tot je lengte. Toch is voor sommige mensen de BMI is minder geschikt. Denk bijvoorbeeld aan hele lange of hele kleine mensen, omdat de berekening ervan bij hen minder precies is.

De BMI is ook minder geschikt voor:

 • Gespierde mensen
 • Mensen van Aziatische afkomst
 • Leeftijden boven 70 jaar
 • Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven

Ook is de BMI niet geschikt om de vetverdeling te bepalen. Meet daarom ook je buikomvang. Buikvet geeft namelijk een hoger risico op hart- en vaatziekten dan vet op bijvoorbeeld de heupen en benen.

Help, mijn BMI is niet goed!?

Als je ontdekt dat je BMI buiten het gezonde bereik valt, kan dat zorgen baren. Maar weet dat er stappen zijn die je kunt nemen om je gezondheid te verbeteren. Hier zijn een paar adviezen die je kunt overwegen:

 

 • Streef naar een gezonde levensstijl: Begin met het nastreven van een gezonde levensstijl. Dit kun je doen door te focussen op evenwichtige voeding en regelmatig sporten. Eet een gevarieerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Verminder de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen, suiker en verzadigde vetten.
 • Zoek professioneel advies: Als je BMI buiten het gezonde bereik valt, is het verstandig om professioneel advies in te winnen bij een arts of diëtist. Zij kunnen je helpen bij het opstellen van een plan speciaal voor jouw behoefte.
 • Wees geduldig en consistent: Het verbeteren van je gezondheid en het bereiken van een gezond gewicht vergt tijd en toewijding. Wees geduldig en consistent in je inspanningen. Stel realistische doelen en maak kleine, haalbare veranderingen die je op de lange termijn kunt volhouden. Blijf ook positief en gemotiveerd, zelfs als je onderweg tegenslagen tegenkomt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven