Meer bewegen op het werk? Kom van die bureaustoel af!

Collega´s zijn samen aan het wandelen

De meeste mensen zitten zo’n 9 uur per dag, en we weten allemaal dat dat niet heel gezond is. Ik wed dat velen van jullie, net als ik, het grootste deel van jullie dag achter een bureau doorbrengen. Laten we eerlijk zijn, het is toch zo verleidelijk om gewoon in die comfortabele bureaustoel te blijven zitten en volledig op te gaan in ons werk. Maar zit er een addertje onder het gras. Ons zittende bestaan op kantoor kan echt een tol eisen van onze gezondheid.

 

Waarom is het zo cruciaal om actief te blijven, zelfs tijdens een doorsnee kantoordag? Laten we eens naar de feiten kijken. Onderzoek na onderzoek heeft aangetoond dat langdurig zitten verbonden is met allerlei gezondheidsproblemen. Maar maak je geen zorgen, er is hoop! Zelfs kleine veranderingen van je werkdag kunnen een enorme impact hebben op je gezondheid en ons welzijn. Maar hoe kun je meer bewegen en wat kun je doen tijdens een lange werkdag? Dat lees je in dit artikel!

Waarom is bewegen belangrijk?

Laten we eens eerlijk zijn over iets wat we allemaal wel kennen: langdurig zitten op het werk. Het is iets waar velen van ons zich schuldig aan maken tijdens een normale werkdag. Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat dit eigenlijk behoorlijk slecht kan zijn voor onze gezondheid?

 

Onderzoek heeft aangetoond dat langdurig zitten verband houdt met allerlei gezondheidsproblemen. Denk aan zaken als obesitas, hartziekten, diabetes type 2, en zelfs een kortere levensduur. Dat klinkt behoorlijk alarmerend, toch?

 

Gelukkig is er hoop! Recente studies laten zien dat zelfs kort bewegen gedurende de werkdag grote voordelen heeft voor je gezondheid. Denk aan simpele dingen zoals een korte wandeling maken tijdens de lunchpauze of even opstaan en strekken. Dit soort kleine acties kunnen de bloedsomloop stimuleren, spieren activeren en zelfs onze mentale alertheid verbeteren.

Persoon doet een squat met behulp van een weerstandsband

Meer bewegen achter je bureau

Als je zoals ik bent, dan zoek je vast naar manieren om wat meer beweging in je werkdag te krijgen. Gelukkig zijn er veel simpele oefeningen die je gemakkelijk op kantoor kunt doen. Laten we beginnen met een paar handige bewegingsoefeningen die je kunt doen zonder je bureau te verlaten:

Bureaustoel squats

Sta voor je bureaustoel met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Doe alsof je wilt gaan zitten, maar kom omhoog voordat je de stoel raakt. Door te doen alsof je in een stoel gaat zitten, activeer je je quadriceps, hamstrings en bilspieren. Doe dit langzaam en gecontroleerd om je beenspieren te activeren. Herhaal dit 10 keer voor een goede work-out.

Bureau push-ups

Plaats je handen iets breder dan schouderbreedte op de rand van je bureau. Stap een paar stappen achteruit zodat je lichaam recht staat. Buig vervolgens je armen en laat je borst naar het bureau zakken, net als bij een push-up. Druk jezelf weer omhoog naar de startpositie. Doe 10-15 herhalingen om je armen en borstspieren te versterken.

Bureaustoel crunches

Ga aan de rand van je bureaustoel zitten met je rug recht. Leun iets achterover terwijl je je buikspieren aanspant. Trek je knieën op naar je borst terwijl je je buikspieren blijft aanspannen. Houd deze positie een paar seconden vast en laat dan langzaam je benen zakken. Herhaal dit 10 keer om je buikspieren te versterken en je core te stabiliseren.

Bewegen met je collega´s

Op kantoor is het belangrijk dat je elkaar steunt en aanmoedigt om meer te bewegen. Als collega’s elkaar helpen en aanmoedigen om actiever te zijn, wordt het makkelijker om gezonde gewoonten aan te nemen en vol te houden.

 

Teamwork kun je op verschillende manieren doen, maar een effectieve manier is door samen meer te bewegen op het werk. Wat al veel mensen doen is tijdens de lunchpauze een wandeling te maken. Zo kom je in beweging en ben je lekker even buiten. Wat je ook kunt doen is af en toe gezamenlijk te gaan stretchen om even te ontspannen en de spieren los te maken na een lange tijd zitten.

 

Het is belangrijk om een cultuur te creëren waarin je samen meer gaat bewegen. Vaak zijn er altijd wel wat meer mensen die behoefte hebben aan wat meer beweging dus kun je het prima een keer in de groep gooien wie er mee wilt doen.

Tafeltennis

Wat je tegenwoordig veel ziet, is dat mensen in de pauze een potje tafeltennis spelen. Als je in een groot bedrijf werkt waar je veel collega´s hebt, kun je in een half uurtje al een hele competitie houden. Zo blijft iedereen in beweging en ben je even compleet met wat anders bezig dan je werk. Bovendien biedt het een gezonde competitieve uitlaatklep voor eventuele opgehoopte frustraties richting collega’s. Een paar rondes tafeltennis kunnen dan een perfecte manier zijn om wat stoom af te blazen en collega’s op een sportieve wijze uit te dagen!

Meer bewegen door tafeltennis op het werk

Tips om meer te bewegen

Je wilt dus echt graag meer bewegen op het werk? Mooi, daarom heb ik hier een paar tips voor je om meer te bewegen overdag. Heb je toevallig ook nog een tip laat het dan zeker achter in de reacties!

Neem de trap

Als je op kantoor bent, is het verleidelijk om gewoon de lift te nemen. Maar heb je er ooit aan gedacht om de trap te nemen? Het lijkt misschien alsof het meer moeite kost, maar traplopen is eigenlijk een hele goeie oefening voor je benen.

 

Wanneer je de trap neemt, activeer je verschillende spieren in je benen en kun je dus overdag heel wat meer bewegen. Het is als een miniwork-out tijdens je werkdag. En het beste van alles is dat je niet eens naar de sportschool hoeft te gaan!

 

Bovendien is traplopen goed voor je hart. Het verhoogt je hartslag en verbetert je cardiovasculaire gezondheid. Dus in plaats van passief in de lift te staan, geef je je hart een kleine boost door de trap te nemen.

Sta regelmatig op

Wanneer je lange tijd achter je bureau zit, kunnen je benen zich soms voelen als pudding. Het is een bekend gevoel, stijfheid en een gebrek aan energie kunnen je overvallen. Maar er is een eenvoudige oplossing: sta af en toe op en schud je benen los.

 

Het lijkt misschien een kleine handeling, maar het kan echt een verschil maken. Als je opstaat en je benen even beweegt, activeer je de bloedcirculatie en voel je je direct energieker. En het mooie is dat je dit op elk moment kunt doen, zelfs als je gewoon koffie gaat halen. In plaats van passief door de gangen te lopen, maak er een actieve pauze van. Neem een paar extra stappen of strek je benen, zo kun je overdag meer bewegen zonder dat je werk eronder lijdt.

Parkeer verder weg

Als je gewend bent om met de auto naar het werk te gaan, is het misschien de moeite waard om te overwegen je auto iets verder weg te parkeren. Ja, het kost misschien wat extra tijd, maar het kan je wel wat extra beweging opleveren, en dat is altijd een pluspunt.

 

Door je auto verder weg te parkeren, geef je jezelf de kans om wat extra stappen te zetten. Het is een eenvoudige manier om wat lichaamsbeweging toe te voegen aan je dagelijkse routine, zelfs als je een zittende baan hebt.

 

Natuurlijk is het nog beter als je de mogelijkheid hebt om met de fiets naar het werk te komen. Fietsen is natuurlijk erg gezond voor je lichaam. Ook is het een milieuvriendelijk keuze en kan het zelfs helpen om stress te verminderen.

Stel herinneringen in

Als je merkt dat het lastig is om in beweging te blijven op kantoor, zijn er handige trucjes die je kunnen helpen. Een eenvoudige is om een herinnering in te stellen op je telefoon of smartwatch zodat je het niet kunt vergeten.

 

Door regelmatige herinneringen in te stellen, word je getriggerd om even uit je stoel te komen en in beweging te komen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn; gewoon even opstaan, een kort rondje lopen of zelfs een paar push-ups doen kan al voldoende zijn.

 

Op deze manier houd je de bloedcirculatie op gang en blijf je alert en scherp gedurende de dag. Bovendien helpt het om stijfheid te voorkomen en verbetert het je algehele welzijn op de lange termijn.

Betrek je collega's erbij

Alles is leuker als je het samen doet, toch? Dus waarom zou je je collega’s niet betrekken bij je streven naar meer beweging op het werk?

 

We hebben al gesproken over het samen bewegen met collega’s en hoe het een eenvoudige manier is om meer beweging in je dag te krijgen. Maar dit is iets wat je zeker niet alleen hoeft te doen. Waarom zou je niet je collega’s uitnodigen om mee te doen?

 

Stel bijvoorbeeld is voor om samen een lunchwandeling te maken. Het is niet alleen een geweldige manier om wat frisse lucht te krijgen en even weg te zijn van je bureau. Het is ook een kans om te socializen en je banden met je collega’s te versterken. We hebben allemaal wel eens die momenten waarop we vast lijken te zitten aan onze bureaustoelen. Maar als je elkaar aanmoedigt om vaker op te staan en te bewegen, wordt dat veel gemakkelijker.

Meer bewegen met deze handige items

Naast dat je simpele gewoontes kunt aanleren om meer te bewegen tijdens je werkdag kun je ook een aantal handige items aanschaffen. Met deze items kun je prima doorwerken zonder dat het je afleidt. Zo kijkt er niemand raar op dat je elke 5 minuten een rondje loopt en kom je toch aan je beweging.

Sta-bureau

Stel je eens voor dat je aan je bureau werkt, maar in plaats van zittend, sta je. Dat is precies wat een sta-bureau voor je kan doen! Het is als een gewoon bureau, maar dan anders. Je kunt het omhoog brengen, zodat je comfortabel kunt staan terwijl je werkt. Het is zo’n verademing om af en toe uit die stoel te komen en jezelf wat bewegingsvrijheid te gunnen.

 

Het gevoel van staan terwijl je werkt is echt verfrissend. Het is alsof je meer energie hebt en je bloedsomloop beter op gang komt. Ik merk dat ik me alerter voel en meer focus heb wanneer ik sta. En niet te vergeten, het is geweldig voor mijn rug! Geen last meer van die vervelende spanning na urenlang zitten.

Balstoel

Deze stoel is echt anders dan wat je gewend bent. In plaats van een traditionele zitting heeft het een grote bal als zitvlak! Het is een beetje eigenaardig, maar het voelt echt comfortabel aan. En het beste van alles is dat het me helpt om je balans te behouden, terwijl je aan het werk bent.

 

Het is alsof je een subtiele work-out doet terwijl je zit. Je zult merken dat je spieren constant aangespannen worden om in evenwicht te blijven. En het leuke is dat deze kleine bewegingen helpen om je bloedsomloop op gang te houden, waardoor je je energieker kunt voelen gedurende de dag.

Wandelband

Stel je voor dat je niet alleen tijdens je lunchpauze kunt wandelen, maar ook tijdens het werk zelf. Dat is precies wat een wandelband voor je kan betekenen! Het is als een loopband, maar dan speciaal ontworpen om onder je bureau te schuiven. Zo kun je ongemerkt meer bewegen en kilometers lopen terwijl je aan je taken werkt.

 

 

Wat ik zo geweldig vind aan de wandelband is dat het de drempel om te bewegen verlaagt. Soms zitten we zo vastgeplakt aan onze bureaustoelen dat we vergeten hoe belangrijk het is om te bewegen. Met een wandelband is het alsof je een subtiel duwtje krijgt om in beweging te blijven, zelfs als je druk bezig bent met je werk.

Weerstandsbanden

Stel je voor dat je op kantoor zit, achter je bureau, maar in plaats van alleen maar te typen, gebruik je weerstandsbanden. Het is zo’n handige manier om wat oefeningen te doen, terwijl je aan het werk bent. Je kunt ze vasthouden terwijl je zit en wat simpele bewegingen maken voor je armen of benen.

 

Het is echt verrassend hoe goed het voelt om wat spieren te rekken en te strekken met weerstandsbanden, zelfs als je midden in je werkdag zit. Het geeft je een frisse boost en houdt je geest scherp. Bovendien helpt het om die spanning in je lichaam, die zich vaak ophoopt tijdens lange uren achter het bureau, te verminderen.

Bureau fiets

Fietspedalen onder je bureau! Je schuift ze gewoon onder het bureau en begint te trappen, terwijl je aan het werk bent. Het is als fietsen zonder daadwerkelijk te hoeven bewegen. Hierdoor ga je meer bewegen en je benen actief houden terwijl je aan het typen, lezen of denken bent.

 

Het is echt leuk om te kunnen multitasken op deze manier. Terwijl je aan je taken kunt werken, krijgen je benen wat beweging. Bovendien is het ook geweldig voor de bloedcirculatie. Je zult merk dat je aan het einde van de dag minder stijve benen zult hebben en meer energie hebt om nog op pad te gaan, omdat je benen meer getraind zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven