Koud douchen! Is het echt zo gezond?

vrouw staat met haar armen onder de koude douche en voelt aan het water.

Koud douchen

Het lijkt wel een nachtmerrie, elke keer als je gaat douchen het water wat uit je douchekop komt naar het koudst draaien. Toch zijn er mensen die het elke dag doen en beweren dat het gezond is. Ze ervaren dat hun leven drastisch veranderd. Maar maakt elke dag koud douchen echt zo’n verschil? Simpel antwoord, ja. Elke dag kouden douchen is erg goed voor je omdat acties en stoffen in je lichaam activeert wat een groot voordeel kan hebben op je dagelijkse leven. Wil je weten wat het allemaal met je kan doen? Lees dan verder.

Wat gebeurt er met je als je koud gaat douchen

Je wordt alerter

Vroeg in de ochtend een koude douche nemen is niet erg aantrekkelijk. Toch is het verstandig om diep adem te halen en eronder te gaan staan. Diep ademhalen houdt de lichaamstemperatuur op peil en verhoogt de zuurstofopname. Een betere bloedtoevoer naar de hersenen maakt je alerter. Het is een nieuwe start voor de dag!

Geeft je een energie en mood boost

De eerste keer dat ijskoud water je huid raakt, kan een schok zijn. Maar een koude douche als deze geeft een kick aan het begin van de dag. het laat je bloed sneller stromen en je ochtendmoeheid is in één klap verdwenen. En je aandacht stijgt. Het maakt je dag echt goed! Koude douches zijn altijd al een van de manieren geweest om je humeur te verbeteren, ondanks het feit dat de meesten van ons er bang voor zijn. Het nemen van een koude douche verhoogt de hoeveelheid noradrenaline en endorfine (geluk hormonen) in je lichaam. Deze twee stoffen worden ook vaak gebruikt in medicijnen tegen depressie. Koude douches lijken ook te helpen bij depressie en een slecht humeur. Een koude douche kan je lichaam helpen ontspannen en stress verlichten.

Verbetert je immuunsysteem

De koude watertemperatuur activeert de immuunrespons in het lichaam. Dit versterkt het immuunsysteem en maakt het beter bestand tegen virussen en bacteriën. De oude Spartanen wisten dit ook en namen graag koude douches. Maar iedereen wil een sterk en duurzaam lichaam. Het is dus zeker de moeite waard!

Je valt er door af

Koude douches versnellen je stofwisseling en verbranden meer vet dan normaal. Ons lichaam bestaat uit twee soorten vetweefsel: wit vet en bruin vet. Wit vet is een soort vet dat je opslaat als je meer calorieën inneemt dan je verbrandt. Bruin vet daarentegen is heel belangrijk voor ons lichaam. Het werkt bij extreme kou en houdt ons warm. Studies hebben aangetoond dat koude douches de aanmaak van bruin vet bevorderen. Bovendien stimuleert bruin vet je stofwisseling aanzienlijk, zodat je meer verbrandt als je rust.

Stralend haar en een strakke huid

Koud water zorgt ervoor dat spieren en bloedvaten samentrekken. Hierdoor wordt de huid strakker en gladder. In tegenstelling tot warm water, heeft koud water minder kans om je huid uit te drogen. Het koude water houdt ook de poriën gesloten. Daarnaast komt vuil moeilijk in de gesloten poriën. Voeg dus een koude douche toe aan je huidverzorgingsroutine. Sluit de haarschubben met koud water. Hierdoor wordt je haar glad en glanzend. Koud water helpt ook de poriën te sluiten en de hoeveelheid zweet die je als mens produceert te reguleren.

Je hebt het minder snel koud

Doordat je lichaam went aan het koude water heb je het bijvoorbeeld in huis minder snel koud. Zo bespaar je op de energie rekening omdat je niet de warme douche aan hebt staan en omdat de verwarming een paar graden lager kan blijven.

De Wim Hof methode

Boek de wim hof methode.
In ‘De Wim Hof Methode’ leer je hoe je kou, ademhaling en mindset kunt benutten om leiding te nemen over je geest en stofwisseling. Maar de methode van Wim gaat verder dan verbeterde gezondheid of prestaties – het is ook een spiritueel pad om je te verbinden met je innerlijke kracht. “Deze methode is heel eenvoudig, zeer toegankelijk en wordt door de wetenschap onderschreven. Iedereen kan het, en er is niks dogmatisch aan. Er is alleen maar acceptatie. Alleen maar vrijheid. ” – Wim Hof

Hoelang moet je koud douchen

De dag beginnen met een koude douche kan je de hele dag helpen, maar een paar seconden douchen niet. Het is een goed idee om na elke douche de koudwaterkraan wat langer open te laten staan. Begin met 20 seconden en ga door totdat je na 30 seconden op 2-3 minuten zit. Je hebt niet altijd tijd om 30 minuten te douchen, alleen voor een koude douche-training. Het is al aangetoond dat hoe langer je onder een koude douche staat. Hoe zwaarder het is voor je lichaam, waarbij 10 minuten koud douchen gelijk staat aan 1 uur fietsen. Het is dus zeker de moeite waard om deze 10 minuten langzaam op te bouwen.

Beginnen met koud douchen

Het kan in het begin wat onhandig zijn om de kraan in één keer op koud water te zetten. Hier zijn dus enkele tips om je op weg te helpen met koude douches.

Let op je ademhaling

Door de aanraking met het koude water kan je daar van schrikken en dan kan je sneller gaan ademen. Adem Zo diep, lang en bewust mogelijk. Afgeleid van meditatietechniek, is deze techniek bewezen effectief bij het rillen. Je vertelt in feite je autonome zenuwstelsel dat alles goed is en dat je niet in de vecht-of-vluchtmodus hoeft te gaan.

Bouw de minuten op

Het is belangrijk om rustig te starten en het op te bouwen in je eigen tempo. Snel teveel doen kan leiden tot overbelasting en frustratie. Neem kleine stapjes en maak langzaam vooruitgang. Dit maakt het makkelijker om vol te houden en verhoogt je motivatie.

Laat de temperatuur langzaam zakken

Draai de kraan steeds een beetje verder terug zodat je er enigszins aan het koude water kan wennen. Als je bijna de kraan op het koudst heb geen je er nog een laatste slinger aan totdat die helemaal koud is zodat je nog wel die shock ervaart.

Begin bij je voeten en benen

Om je lichaam geleidelijk te laten wennen aan lauw of koud water, is het een goed idee om te beginnen met je voeten. Richt de straal vervolgens op uw benen en beweeg hem langzaam naar uw billen. Deze delen van het lichaam worden het minst beïnvloed door koude douches.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven