Starten met yoga – Zo pak je dat aan!

een groep mensen doet yoga buiten op het gras

In het huidige leven, dat vaak gepaard gaat met stress en spanning, is de balans tussen lichaam en geest voor veel mensen niet optimaal. Starten met yoga kan dit evenwicht herstellen. Je buigt je lichaam en wordt je meer bewust van wie je werkelijk bent. 

 

Moderne yoga is een combinatie van ontspanning, bewustwording en het uitvoeren van yoga-oefeningen. Yoga is dus meestal een vereniging van lichaam en geest. Voor veel yogi’s begint het verbinden van lichaam en geest met bewustzijn en ademhaling. Je kunt dit bewustzijn bereiken door yoga te beoefenen. Bij yoga-oefeningen maak je bewegingen met je lichaam.

 

Een ander belangrijk onderdeel van het verbinden van lichaam en geest is ademhalen. Je adem creëert de verbinding tussen je acties en je gedachten. Wanneer je angst voelt, adem je sneller, wat een soort signaal is naar onder andere je lichaam om alerter te zijn. Met yoga leer je beter met je ademhaling om te gaan, waardoor je je beter en vrijer voelt. Als je wilt starten met yoga kunnen al deze dingen onwennig aanvoelen. Als je de techniek eenmaal beheerst zal je de rust en kalmte ervaren die yoga kan bieden.

Wat doet yoga met je lichaam?

Yoga helpt je om je meer bewust te worden van je lichaam en je houding te verbeteren. Dit komt doordat je hele goede bewegingen voor je lichaam doet. Door de houding langer vast te houden, worden je botten sterker en heb je minder kans op osteoporose (botontkalking). Door yoga houdingen uit te voeren wordt je leniger. Dit komt doordat je je ligamenten, pezen en spieren na een tijdje verlengen. Dat kan er voor zorgen dat het je pijn verlicht, bijvoorbeeld nek- en rug klachten. Yoga heeft veel meer voordelen, je bloedcirculatie verbetert, het is goed voor je hart en bloedvaten en het verbetert je ademhaling. Yoga heeft ook geestelijke voordelen. Doordat je veel focus legt op de ademhaling zal je stressniveau verlagen, omdat je even helemaal tot rust komt en in het nu leeft.

Populaire houdingen om te starten met yoga

Er zijn veel populaire yoga houdingen, ook wel asana’s genoemd. Sommige van de populairste asana’s zijn:

  1. De kinderhouding (Balasana): een ontspannende houding waarbij je op je knieën zit en je bovenlichaam naar voren leunt, met je armen op de grond. Deze houding kan helpen bij het ontspannen van de rug en het verminderen van stress.
  2. De neerwaartse hond (Adho Mukha Svanasana): een krachtige houding waarbij je op je handen en voeten staat, met je romp in een z-vormige boog. Deze houding kan helpen bij het versterken van de rug, de benen en de armen.
  3. De kobra (Bhujangasana): een houding waarbij je op je buik ligt en je bovenlichaam omhoog duwt, met je onderarmen op de grond. Deze houding kan helpen bij het versterken van de rug en het verminderen van stress.
  4. De hoofdstand (Sirsasana): een uitdagende houding waarbij je op je hoofd staat, met je handen op de grond. Deze houding kan helpen bij het versterken van de nek, de rug en de armen.

Er zijn vele andere populaire yoga houdingen. Het is dus belangrijk om een gekwalificeerde instructeur te zoeken. Die je kan begeleiden bij het leren van de juiste uitvoering van deze houdingen.

Starten met yoga! dit moet je doen

Nu je weet wat yoga is en wat voor voordelen het op je lichaam heeft, zegt er een stem in je hoofd, ik wil nu beginnen, maar waar begin ik? Je moet een paar dingen helder hebben voordat je begint met yoga en die ga ik hier voor je uitleggen.

  • Zorg voor de juiste mindset

Je gaat dingen doen die je nog nooit gedaan hebt. Sommigen voelen zich een beetje raar en ongemakkelijk, maar dat is helemaal niet erg. Doe mee met een “open mind” en je zult genieten van een verscheidenheid aan yogahoudingen, ademhalingstechnieken en ontspanningstechnieken. En voel je je een beetje ongemakkelijk bij bepaalde oefeningen? Helemaal niet slecht dan. Natuurlijk zal het ongemak na een tijdje minder zijn.

Wanneer je begint met het beoefenen van yoga, moet je misschien uit je comfortzone stappen. Houd dit in gedachten en ga je met een ‘open mind’ naar je eerste les, dan zal je eerste bezoek aan yoga veel succesvoller zijn dan wanneer je je altijd ongemakkelijk en voelt. 

  • Bepaal welke houding het beste bij je pas 

Als je eenmaal de juiste mindset hebt om met yoga te starten, kun je naar de volgende stap. Nu ga je bepalen welke vorm van yoga het beste bij jou past. Pas als je dit weet, kun je namelijk zoeken naar geschikte yogalessen om echt te starten met je nieuwe hobby.

  • Bepaal hoe je wilt beginnen met yoga

Nu je bijna kan beginnen aan je yoga-avontuur moet je nog een laatste zetje krijgen om echt te beginnen aan yoga. Het is fijn als je begint met yoga dat met mensen mee kan doen of vanaf een programma precies te horen krijgt wat je moet doen, zo heb je geen onduidelijkheid over wat je moet doen en kun je je helemaal laten gaan in de yoga les. Hieronder vind je een aantal programma’s die je op weg kunnen helpen.

  • Zorg dat je de juiste yogamat hebt

Een yogamat is niet verplicht als je wilt beginnen met yoga, maar het is wel fijn als je er een hebt. Als je er voor kiest om er een aan te schaffen dan moet je op een paar dingen letten. Wil je weten wat dat is, lees dan verder op Yoga matten: Top 5 beste yoga matten!

Practice Happy with Yoga

5/5
2 Vrouwen doen starten met yoga op de grond

Wat is Practice van Happy with Yoga? Practice van Happy with Yoga is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen! We noemen het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’.  

Yoga stap voor stap - Happy with yoga

4.2/5
Vrouw Mediteren Met Kaarsen En Wierook
Een online Yogacursus voor beginners van 9 lessen. Beginnende Yogi’s leren in deze stap voor stap cursus alle basishoudingen van de Yoga aan en kunnen op deze manier lekker thuis, wanneer jij het wilt en op jou eigen tempo aan de slag met Yoga. Bij de cursus krijg je bonusvideo’s over de ademhaling, losse Yogaseries en een E-book met uitleg en plaatjes van de belangrijkste houdingen. 

Yoga Nidra - Happy with yoga

4.5/5
Vrouw doet yoga met een hond naast haar op een blauw matje
Yoga Nidra is een systematische methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt. Yoga Nidra bestaat uit twee woorden uit het Sanskriet. Yoga betekent ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’. En Nidra betekent ‘slaap’. Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Bij Yoga Nidra balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen. Je werkt naar deze staat toe door middel van een aantal systematische oefeningen en visualisaties. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven