Vitamine tekort? Deze vitamine heb je nodig

vitamine supplement in de hand en op de achtergrond een sinasappel

Wat doen vitamines?

Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling en om gezond te blijven. Ze leveren geen energie. Het lichaam kan vitamines niet, of niet genoeg, zelf aanmaken.

Symptomen vitamine tekort

Niet alleen een tekort aan voedsel, maar ook een tekort aan een bepaalde vitamine, kan invloed hebben op de gemoedstoestand van je lichaam. Het kan zijn dat als je al een paar maanden lichamelijke klachten hebt. Je weet maar niet waar ze eigenlijk vandaan komen. Misschien zweet je de laatste tijd wat meer of voel je bepaalde tintelingen in je lichaam. Dit kunnen allemaal symptomen zijn dat je een vitamine te kort hebt. Hieronder vind je een aantal signalen die je lichaam kunnen geven als je vitamine te kort hebt.

1. Breekbare nagels en haren

Als gevolg van een tekort van biotine of vitamine B7 kun je last hebben van breekbare nagels en haren. Voedingsmiddelen die biotine bevatten zijn bijvoorbeeld. Vis, zuivel, noten, zaden, spinazie, broccoli, bloemkool, zoete aardappel, gist, volle granen en banaan.

2. Kloofjes in je mondhoeken

Door een tekort aan ijzer, vitamine B1 en vitamine B2 kun je klachten krijgen van kloofjes in je mondhoeken. Je kunt een tekort aanvullen met bijvoorbeeld. Gevogelte, vlees, vis, peulvruchten, donkergroene bladgroente. Maar ook noten, zaden, volle granen, zuivel en zetmeelrijke groenten.

3. Rode of witte bultjes op je huid

Als gevolg van een vitamine A en vitamine C tekort kun je last krijgen van een soort kippenvel bultjes op je huid. Je kunt dit tekort mogelijk aanvullen door producten als. Vlees, zuivel, eieren, vis, donkergroene bladgroenten. Maar ook geel- en oranje groenten en fruit te eten.

4. Bloedend tandvlees

Een tekort aan vitamine C kan klachten zoals bloedend tandvlees veroorzaken. Door iedere dag minimaal 2 stukken fruit te eten is dit op te lossen.

5. Roos op je hoofdhuid

Door een tekort aan zink, vitamine B2, vitamine B3 en vitamine B6 kun je last krijgen van roos. Heb je er veel last van? Vul dan je dagelijkse eetpatroon aan met. Gevogelte, vlees, vis, eieren, zuivel, volkoren granen, peulvruchten. Of bijvoorbeeld groene groenten, zetmeelrijke groenten, noten en zaden.

6. Haaruitval

Vallen de haren uit je hoofd kan het zijn dat je een tekort aan vitamine B3 en vitamine B7 hebt. Producten die rijk zijn aan B3 en B7 zijn bijvoorbeeld. Vlees, vis, eieren, peulvruchten, donkergroene bladgroenten, noten, zaden en volkoren granen.

7. Slecht zien in het donker

Een tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid. Wat betekent dat je minder goed ziet in het donker. Dit is op te lossen door het volgende te eten. Zuivel, eieren, vis, donkergroene bladgroenten en geel of oranje groenten.

8. Hoge bloeddruk

Een tekort aan vitamine D kunnen je bloeddruk verhogen. Om je bloed druk weer te verlagen moet je producten eten die een hoog vitamine D gehalte hebben zoals. Zalm, tonijn en eierdooiers

9. Lage bloeddruk

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een hoge bloeddruk. En een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een te lage bloeddruk. Hierdoor kun je last krijgen van spier slapte en een slechte controle over je blaas. Het eten van extra vlees, melk en eieren kan je dan mogelijk helpen.

10. Vermoeidheid

Je slaapt iedere nacht voldoende, maar je kan je nergens goed op concentreren. Dan is er kans dat je een tekort aan vitamine B12 hebt. Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.

Vitamine opname in het lichaam

Vitamines worden door het lichaam opgenomen in de dunne darm. Je lichaam neemt Vet oplosbare het beste op als er ook vet of olie aanwezig is. Het lichaam kan deze vitamines, maar in beperkte mate opslaan. Alleen van vitamine A kan het lichaam een grote voorraad van aanleggen in de lever. Vet oplosbare vitamines kunnen het lichaam verlaten via de urine of de gal.

Vitamines die in water oplosbaar zijn, kan het lichaam niet of nauwelijks opslaan. Een uitzondering daarop is vitamine B12. Een overschot aan water oplosbare vitamines in je systeem verlaat het lichaam via de urine. Daardoor komt het bijna nooit voor dat je te veel van deze vitamines binnenkrijgt. Het lichaam neemt vitamines uit voedingssupplementen vaak gemakkelijker op dan vitamines uit eten.

Verlies van vitamine bij bereiden en bewaren

Door het bereiden en bewaren van voedsel kunnen vitamine verloren gaan. Het verliezen van vitamines gebeurt vooral bij water oplosbare vitamines. Het verlies van vitamine kan oplopen van 10% tot 50% of meer. Het verschil in verlies hangt van verschillende factoren af. Het type voedingsmiddel wat je bereid. De temperatuur waarop het bereid wordt is van invloed. Hoeveel water er gebruikt wordt, blootstelling aan zonlicht en het zuurstof na het snijden, persen of pureren. Je wilt natuurlijk dat je zo veel mogelijk vitamines kan redden. Dat kun je doen door bijvoorbeeld het eten niet te lang te verhitten, koken met minder water. De producten te bewaren in de koelkast of vriezer en groente pas te snijden als je het gebruikt. Zorg er ook voor dat je het eten niet te veel blootstellen aan zonlicht.

Vitamine tekort testen

Om in een vertrouwde omgeving erachter te komen of je een vitamine te kort hebt, kun je jezelf testen op een aantal vitamines zoals: vitamine B12 vitamine D, ijzer, enz.

Vitamine B12 tekort test / Vitamine D tekort test / IJzer tekort test Magnesium tekort test

Logo suresy

Suresy testen

Met Suresy kun je gemakkelijk thuis zelftesten uitvoeren voor verschillende ziektes en tekorten. Je bestelt de test online, ontvangt het testmateriaal thuis en voert de test zelf uit. Met bijvoorbeeld bloed, urine of speeksel. Stuur vervolgens het resultaat op naar het laboratorium en ontvang binnen enkele dagen de uitslag via de website. Bekijk het aanbod van Suresy en start met het testen van je gezondheid vandaag nog!

Vitamine aanvullen met supplementen

Als je er zeker van bent welke vitamines je aan moet vullen, kun je er voor kiezen om deze vitamines aan te vullen door middel van supplementen. Vitamine supplementen zijn aanvullingen op je ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). En kan je helpen om je vitamines op peil te brengen. Je hebt supplementen in verschillende vormen zoals. Tabletten, kauwtabletten, bruistabletten, capsules, vloeistof of poeder. Davitamon heeft een breed assortiment aan multivitaminen, vitamine & mineralen supplementen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven