Waarom is wandelen zo gezond voor je lichaam en geest?

vrouw is aan het wandelen in het bos

Wat maakt wandelen zo gezond en waarom loopt niet iedereen elke dag een blokje rond? Wandelen is misschien wel de goedkoopste manier van bewegen. In feite doe je het elke dag al als je naar de auto loopt of lang het koffiezetapparaat. Natuurlijk is dit niet het wandelen waar we het over gaan hebben. Je moet natuurlijk wel een stukje verder dan dat gaan wandelen en daarom gaan veel mensen er dagelijks op uit om een rondje te maken. Bovendien ben je lekker buiten en zie je tijdens wandelen veel van je omgeving. Omdat wandelen makkelijk lange tijd is vol te houden, kun je uiteindelijk meer energie verbranden. Daarnaast is wandelen niet blessuregevoelig en daarom kun je het makkelijk meerdere keren per week doen.

De voordelen van wandelen

Wandelen is is natuurlijk een leuke activiteit die je gemakkelijk kan doen. Daarnaast heeft het natuurlijk ook een hele hoop voordelen voor je lichaam en geest. Het is namelijk een krachtig instrument voor het verbeteren van je gezondheid. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen die dagelijks wandelen met zich meebrengt.

Gewichtsbeheersing

Wandelen is een goede manier om op gewicht te blijven of om gewicht kwijt te raken. Studies hebben aangetoond dat regelmatige wandelen kan helpen bij het verbranden van calorieën. Op deze manier kun je dus makkelijker op gewicht blijven of zelfs afvallen. Dat wil toch iedereen. Zelfs een korte wandeling na het eten kan de stofwisseling al stimuleren en de spijsvertering verbeteren.

Versterkte spieren

Hoewel wandelen misschien niet zo intensief is als sommige andere sporten, kan het toch helpen bij het versterken van je spieren. Je versterkt met name je benen, billen en buik. Maar dit geldt bijvoorbeeld ook voor je hart. Door bergop te wandelen of het toevoegen van intervaltraining train je je benen nogmeer. Zelfs kleine hellingen kunnen een groot verschil maken.

Goed voor je botten

Tijdens het wandelen zet je niet alleen je spieren aan het werk, maar ook je botten en kraakbeen. Onze botten zijn constant in beweging, met cellen die afgebroken en weer opgebouwd worden. Als dit evenwicht verstoord raakt en er te weinig nieuwe botcellen worden aangemaakt, kan osteoporose ontstaan. Dit is een aandoening waarbij de botten verzwakken en brozer worden, vaak zonder dat je het merkt totdat je een breuk oploopt na een val. Gelukkig kan regelmatig wandelen dit proces van botontkalking vertragen. Daarnaast draagt het bij aan het behoud van stevig kraakbeen, wat essentieel is voor soepele gewrichten en een actieve levensstijl.

Vitamine D

Met een simpel uitje naar buiten, haal je gelijk wat extra zonneschijn binnen en dus ook een flinke dosis vitamine D. Deze essentiële voedingsstof is niet alleen cruciaal voor het opnemen van calcium, wat onze botten en tanden stevig houdt, maar het geeft ook een boost aan ons immuunsysteem en onze gemoedstoestand. Dus, door regelmatig naar buiten te gaan, verklein je niet alleen de kans op tekorten aan deze vitamine, maar ook op psychische klachten.

Calorieverbruik Calculator

Hoeveel calorieën verbrand tijdens het wandelenPositieve impact op de geest

Lekker een stukje lopen is niet alleen goed voor het lichaam, maar heeft ook een krachtige invloed op onze geestelijke gezondheid. Hieronder worden enkele van de belangrijkste emotionele voordelen van wandelen belicht.

Stressvermindering

Een van de meest opmerkelijke voordelen van wandelen is de capaciteit om stress te verminderen. Het ritmische bewegen van de benen, de frisse lucht en de verbinding met de natuur kunnen helpen om de spanning in het lichaam te verminderen en de geest te kalmeren. Zelfs een korte wandeling kan al een merkbaar verschil maken in het verminderen van stressniveaus.

Verbeterde stemming

Wandelen heeft een bewezen positief effect op de stemming. Door het vrijkomen van endorfines en andere feel-good chemicaliën in de hersenen, kan wandelen helpen bij het verlichten van gevoelens van angst, depressie en prikkelbaarheid. Het kan een gevoel van welzijn en tevredenheid bevorderen, waardoor we ons meer ontspannen en gelukkiger voelen.

Verhoogde Creativiteit

Veel mensen vinden dat een wandeling een inspirerende activiteit is die de creativiteit stimuleert. Door de geest te bevrijden van afleidingen en de ruimte te geven om te dwalen, kunnen nieuwe ideeën en inzichten naar voren komen. Steve Jobs, stond bekend om zijn “walking meetings” waarbij hij collega’s mee naar buiten nam om ideeën te bespreken tijdens een wandeling.

Persoon In Blue Denim Jeans En Witte Sneakers aan het wandelen

Praktische tips

Om optimaal te kunnen genieten van je wandelervaring, zijn hier enkele praktische tips die je in gedachten kunt houden:

  • Houding is Cruciaal: Zorg voor een goede houding tijdens het wandelen, helemaal als je vaker op pad gaat. Houd je rug recht, je schouders ontspannen en je kin parallel aan de grond. Dit helpt spanning in je nek en rug te verminderen en bevordert een efficiënte ademhaling.
  • Kies de beste schoenen: Investeer in goede wandelschoenen die passen bij je voettype en wandelstijl. Goede wandelschoenen bieden voldoende ondersteuning, demping en stabiliteit, waardoor het risico op blaren, enkelverstuikingen en andere blessures wordt verminderd.
  • Veilige Route: Bij het kiezen van een wandelroute, ga voor paden die goed onderhouden zijn en vrij zijn van obstakels. Vermijd drukke wegen en kies voor rustige paden in de natuur wanneer mogelijk. Let ook op het weer en vermijd wandelen tijdens extreme hitte of ongunstige weersomstandigheden.
  • Geleidelijk opbouwen: Begin langzaam en bouw geleidelijk aan de intensiteit van je wandelingen op. Begin met kortere afstanden en langzame tempo’s en verhoog geleidelijk de duur en intensiteit naarmate je conditie verbetert.

Overstappen van wandelen naar hardlopen

Als je al een tijdje regelmatig wandelt dan snappen we dat de uitdaging minder wordt. Je kunt dan altijd een keer proberen te gaan hardlopen. Dit is in principe hetzelfde, maar dan op een ander tempo. Toch komt hier wel wat meer bij kijken en kun je er ook maar beter op voorbereiden. Hardlopen biedt verschillende voordelen ten opzichte van wandelen. Denk hierbij aan voordelen zoals een hogere calorieverbranding en verbeterde cardiovasculaire conditie.

Beginnersadvies

Wanneer je de overstap maakt van wandelen naar hardlopen, neem dan de tijd om je lichaam aan te passen. Begin geleidelijk met afwisselend wandelen en rustig joggen om blessures te voorkomen. Warm altijd goed op en let op je ademhaling tijdens het rennen. Investeer in geschikte hardloopschoenen en luister goed naar je lichaam om overbelasting te voorkomen. Neem regelmatig rustdagen en geef je lichaam de tijd om te herstellen en sterker te worden. Met geduld en doorzettingsvermogen kun je veilig en effectief de overstap maken naar hardlopen en genieten van de voordelen ervan.

Persoon wandelt in huis op een wandelband work-out

Binnen wandelen

Ik kan me voorstellen dat je denkt: binnen wandelen? Ja, echt waar! Soms speelt het weer niet mee, of misschien heb je gewoonweg geen tijd om urenlang buiten rond te dwalen door de bossen. Maar maak je geen zorgen, er is een oplossing voor dit dilemma. Veel mensen hebben tegenwoordig een stabureau, wat geweldig is voor de gezondheid, maar laten we eerlijk zijn, daar sta je dan maar te staan, toch? Je wilt in beweging komen! 

 

Voor al diegenen die zich hierin herkennen, is er een fantastische uitvinding: de wandelband. Het werkt net als een loopband, maar dan op een veel rustiger tempo. Je hoeft immers geen marathon te rennen achter je bureau. Het mooie is dat je toch in beweging bent terwijl je andere dingen kunt doen. Zo sla je twee vliegen in één klap: actief blijven en productief bezig zijn.

Wandelband aanschaffen

Wanneer je een wandelband wilt gaan aanschaffen, zijn er een paar belangrijke zaken waar je op moet letten. Allereerst is het essentieel om te kijken naar de kwaliteit en duurzaamheid van het product. Je wilt een wandelband van goede kwaliteit die lang meegaat en comfortabel is om op te lopen.

Verder is het handig om te kijken naar de verschillende functies en instellingen die de wandelband biedt. Denk hierbij aan de snelheid, de hellingshoek en eventuele extra’s zoals een ingebouwd display of hartslagmeter.

Wil je meer weten over de beste wandelbanden op de markt? Geen zorgen, we hebben de beste wandelband al voor je uitgezocht. In onze koopgids vind je de beste wandelbanden en kun je dus nooit de verdwaald raken in de vele opties die er te koop zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven