Bilspieren trainen | Top 10 oefeningen voor grote billen

Verschillende vrouwen gaan hun bilspieren trainen

Wie wil er nu geen strakke, stevige bilspieren trainen? Maar weet je, het gaat niet alleen om het uiterlijk. Sterke bilspieren zijn als de ruggengraat van je lichaam. Ze zijn betrokken bij vrijwel elke beweging die je maakt, of je nu de trap op rent of probeert op te staan vanuit je luie stoel. Maar laten we niet vergeten dat ze je ook dat zelfverzekerde gevoel geven waar je naar verlangt. Maar laten we niet vergeten dat sterke bilspieren je ook dat zelfverzekerde gevoel geven waar je naar verlangt. Die extra veerkracht, dat gevoel van stabiliteit tijdens het tillen, en ja, die stralende blik in de spiegel. Je billen zijn niet alleen een fysieke kracht, maar ze geven ook een boost aan je zelfvertrouwen.

Trendy Bilspieren trainen

Je ziet het overal voorbij komen en de bilspieren trainen trend is overal! Social media staat vol met foto’s van mensen die pronken met hun getrainde achterwerk. Ook en fitnessmagazines gooien met tips om je billen te versterken. Maar weet je waarom deze hype terecht is? Omdat sterke bilspieren veel meer doen dan alleen een geweldige foto opleveren. Ze zijn de sleutel tot een gezonder, actiever leven. Deze spiergroepen zijn als het fundament van een solide huis. Ze vormen de basis voor bijna elke fysieke activiteit die je onderneemt. Of je nu gaat sporten, spelen met je kinderen, of een wandeling maken in het park.

Bilspieren autonomie

Je hebt ontdekt waarom sterke bilspieren trainen belangrijk zijn voor de bewegingen die je dagelijks maakt. Laten we nu eens dieper graven en begrijpen hoe deze spieren echt autonome kracht leveren aan je dagelijkse bewegingen.


Je bilspieren zijn onderdeel van alle spieren in je benen en zijn ook wel bekend als de gluteale spieren, zijn verdeeld in verschillende delen die elk hun eigen rol spelen.

Bilspieren autonomie
 1. Gluteus Maximus: Dit is de grootste spier in je bilregio. Deze is verantwoordelijk voor het strekken van je heupen, zoals wanneer je opstaat uit een stoel of trap loopt.
 2. Gluteus Medius: Deze spier zit aan de buitenkant van je bilspieren en speelt een belangrijke rol bij het stabiliseren van je heupen tijdens het lopen en rennen. Het helpt bij het behouden van een evenwichtige houding.
 3. Gluteus Minimus: Dit is een kleinere spier die zich onder de gluteus medius bevindt. Hij helpt ook bij het stabiliseren van de heupen en ondersteunt bewegingen zoals het optillen van je been.

Oefening 1 - Squats

Vrouw is aan het squaten voor sterke benen
Laten we meteen met de deur in huis vallen en het hebben over de koning van de bilspier oefeningen: squats. Als je echt graag je bilspieren wilt versterken, dan is deze oefening een absolute must-have in je fitnessroutine. Squats zijn niet alleen een geweldige manier om je billen te trainen, maar ze werken ook je dijspieren en core op een fantastische manier.

Uitvoering van Squats:

 1. Begin door rechtop te staan met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Je tenen moeten licht naar buiten wijzen.
 2. Houd je rug recht en je borst omhoog terwijl je je armen recht voor je uit steekt of op je heupen plaatst. Dit helpt bij het behouden van een goede balans.
 3. Buig langzaam je knieën en laat jezelf zakken alsof je in een denkbeeldige stoel gaat zitten. Het is belangrijk om je knieën niet voorbij je tenen te laten komen om overbelasting te voorkomen. Probeer te doen alsof je je gewicht naar je hielen verplaatst.
 4. Ga naar beneden totdat je dijen parallel zijn aan de grond, of zelfs iets lager dan je dat kunt. Het is essentieel om je rug recht te houden en niet naar voren te leunen.
 5. Duw jezelf dan krachtig omhoog, waarbij je je bilspieren en dijspieren gebruikt om terug te keren naar de startpositie.
 6. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Waardevolle tips

 • Begin met lichte gewichten of zonder gewichten als je nieuw bent in squats. Later kun je gewichten toevoegen voor extra weerstand.
 • Zorg ervoor dat je adem blijft halen tijdens de oefening; adem in terwijl je naar beneden gaat en adem uit terwijl je omhoog komt.

 • Concentreer je op het aanspannen van je bilspieren wanneer je omhoog komt, dit maximaliseert de effectiviteit van de oefening.

Oefening 2 - Lunges

vrouw doet in haar huis lunges oefeningen
Lunges zijn een andere geweldige oefening om je bilspieren te versterken. Met deze oefening train je tegelijkertijd je dijspieren en beenspieren. Ze zijn veelzijdig en kunnen zowel met je eigen lichaamsgewicht als met gewichten worden uitgevoerd.

Uitvoering van Lunges:

 1. Begin rechtop te staan met je voeten op heupbreedte uit elkaar en je armen langs je zij.
 2. Kies een been om mee te beginnen (we beginnen met het rechterbeen als voorbeeld). Neem een grote stap naar voren met je rechterbeen.
 3. Buig beide knieën totdat je linkerknie bijna de grond raakt en je rechterdij parallel is aan de grond. Zorg ervoor dat je rechterknie zich boven je rechterenkel bevindt en dat je rug recht is.
 4. Duw jezelf vervolgens krachtig omhoog met je rechterbeen en keer terug naar de startpositie.
 5. Herhaal de beweging met het andere been door een stap naar voren te zetten.
 6. Ga door met afwisselend tussen je linker- en rechterbeen voor het gewenste aantal herhalingen.

Waardevolle tips

 • Houd je core aangespannen om je balans te behouden tijdens de oefening.
 • Zorg ervoor dat je je knieën niet voorbij je tenen laat komen wanneer je een lunge maakt om onnodige spanning op je kniegewrichten te voorkomen.
 • Als je meer uitdaging wilt, kun je verschillende gewichten vasthouden terwijl je lunges maakt.

Oefening 3 - Deadlifts

man is in tijdens een krachttraining aan het deadliften

Deadlifts zijn een van de effectiefste oefeningen om je bilspieren te versterken en je hele lichaam krachtiger te maken. Deze compound oefening pakt niet alleen je bilspieren aan, maar ook je onderrug, hamstrings en zelfs je core. Een echte aanrader als je voor die grote billen gaat!

Uitvoering van deadlifts:

 1. Begin met een halterstang op de grond voor je. Plaats je voeten op heupbreedte uit elkaar, met je tenen onder de halterstang.
 2. Buig bij de heupen en knieën om naar beneden te zakken en pak de halterstang met beide handen vast. Je handen moeten buiten je knieën zijn geplaatst.
 3. Houd je rug recht, je borst omhoog en je schouders naar achteren. Dit is je startpositie.
 4. Houd de halterstang dicht bij je lichaam en duw je heupen naar voren terwijl je rechtop staat. Strek je knieën en heupen volledig.
 5. Laat de halterstang gecontroleerd weer zakken naar de grond door je heupen naar achteren te duwen en je knieën licht te buigen. Zorg ervoor dat je rug tijdens deze beweging recht blijft.
 6. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Waardevolle tips

 • Begin met lichte gewichten om de juiste vorm en techniek te perfectioneren voordat je zwaardere gewichten gebruikt.
 • Zorg ervoor dat je altijd de juiste vorm behoudt, vooral je rug. Vermijd ronden of buigen van je rug tijdens de oefening om blessures te voorkomen.
 • Adem in terwijl je de halterstang omhoog trekt en adem uit, terwijl je de halterstang gecontroleerd laat zakken.

Oefening 4 - Glute Bridges

Als we het hebben over effectieve bilspieroefeningen die je billen steviger maken. Tegelijkertijd versterkt deze oefening ook je core. We kunnen dus niet voorbijgaan aan de glute bridges. Deze oefening is een favoriet onder fitnessliefhebbers en dat is niet voor niets. Glute bridges zijn fantastisch om je bilspieren te activeren en te versterken. Bovendien dragen ze bij aan een stabiele core, wat van cruciaal belang is voor al je dagelijkse bewegingen.

Uitvoering van Glute Bridges:

 1. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond of matje, ongeveer heupbreedte uit elkaar. Je armen moeten naast je lichaam liggen, met je handpalmen naar beneden gericht.
 2. Span je bilspieren en je buikspieren aan terwijl je je heupen langzaam omhoog duwt richting het plafond. Je lichaam vormt nu een rechte lijn van je schouders naar je knieën.
 3. Houd deze positie enkele seconden vast, waarbij je je bilspieren stevig aanspant. Denk eraan om je buikspieren betrokken te houden om je core te stabiliseren.
 4. Laat je heupen vervolgens weer langzaam zakken naar de startpositie.
 5. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Waardevolle tips

 • Let erop dat je je nek en hoofd ontspant tijdens de oefening. Laat je hoofd gewoon op de grond rusten.
 • Zorg voor een gecontroleerde beweging, vermijd het te snel omhoog duwen van je heupen.
 • Als de standaard glute bridge te gemakkelijk wordt, kun je extra uitdaging toevoegen door een gewicht op je heupen te plaatsen.

Oefening 5 - Bulgarian Split Squats

Laten we doorgaan met een andere geweldige bilspier oefening: de Bulgarian split squat. Bulgarian split squats zijn een uitstekende manier om je bilspieren en dijspieren te versterken. Ook bieden ze voordelen voor je evenwicht en stabiliteit. Deze oefeningen zorgt zeker voor een steviger en strakker achterwerk.

Uitvoering van Bulgarian Split Squats:

 1. Begin met je gezicht van weg van een bank of verhoogd oppervlak, zoals een bankje of een stoel. Plaats een voet naar achteren op het oppervlak en houd je bovenlichaam rechtop.
 2. Houd je rug recht en je borst omhoog terwijl je je armen voor je uit steekt of op je heupen plaatst voor balans.
 3. Buig langzaam je voorste knie terwijl je je achterste knie naar de grond laat zakken. Je achterste knie raakt bijna de grond, maar raak de grond niet aan.
 4. Duw jezelf vervolgens omhoog met je voorste been en keer terug naar de startpositie.
 5. Herhaal de oefening voor het gewenste aantal herhalingen, en wissel dan van been.

Waardevolle tips

 • Begin zonder gewichten om de juiste techniek onder de knie te krijgen en voeg later gewichten toe voor extra uitdaging.
 • Zorg ervoor dat je je balans behoudt tijdens de oefening door je core aan te spannen.
 • Concentreer je op het aanspannen van je bilspieren van het voorste been wanneer je omhoog komt, dit zal de nadruk leggen op de bilspieren.
Bol AlgemeenBol Algemeen

Oefening 6 - Leg Press

vrouw op een legpress Bilspieren trainen | Top 10 oefeningen voor grote billen
Dan komen we alweer bij de volgende in de lijst. De Leg Press. Dit is een ideale oefening om je bilspieren te versterken. Deze oefening is geweldig voor mensen die misschien moeite hebben met squats of op zoek zijn naar een alternatieve manier om hun bilspieren te trainen.

Uitvoering van Leg Press:

 1. Ga naar het leg press apparaat in de sportschool. Zorg ervoor dat je de gewichten selecteert die geschikt zijn voor je krachtniveau.
 2. Ga op de leg press machine zitten met je rug goed tegen de rugleuning en je voeten op heupbreedte uit elkaar op het platform. Je knieën moeten in een hoek van ongeveer 90 graden gebogen zijn.
 3. Plaats je handen stevig op de handgrepen aan de zijkanten van de stoel.
 4. Duw het platform omhoog door je benen te strekken, terwijl je je bilspieren aanspant. Zorg ervoor dat je knieën niet op slot gaan.
 5. Laat het platform langzaam zakken totdat je knieën een hoek van ongeveer 90 graden bereiken.
 6. Duw het platform vervolgens weer omhoog om terug te keren naar de startpositie.
 7. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Waardevolle tips

 • Houd je rug goed tegen de rugleuning gedrukt gedurende de hele oefening om blessures te voorkomen.
 • Focus op het aanspannen van je bilspieren terwijl je het platform omhoog duwt.
 • Dit is de sleutel tot het activeren van je bilspieren tijdens de leg press.
 • Zorg voor een gecontroleerde beweging, vermijd stuiteren of snel bewegen.

De leg press is een uitstekende oefening om je bilspieren te trainen. Het voordeel is dat het minder belasting op je rug en knieën legt in vergelijking met squats.

Oefening 7 - Kettlebell Swings

Vrouw is aan het trainen met een kettlebell

Als we het hebben over bilspier oefeningen die je hart sneller laten kloppen en je bilspieren op de proef stellen, dan staat de kettlebell swing bovenaan de lijst. Deze dynamische beweging is niet alleen geweldig voor je billen, maar traint ook je hamstrings, rug en core.

Uitvoering van Kettlebell Swings:

 1. Begin met je voeten op heupbreedte uit elkaar en plaats een kettlebell een korte afstand voor je. Houd je knieën lichtjes gebogen.
 2. Buig naar voren bij je heupen, houd je rug recht en pak de kettlebell met beide handen vast.
 3. Laat de kettlebell tussen je benen door zwaaien terwijl je je rug en heupen gestrekt houdt.
 4. Zwaai de kettlebell dan explosief omhoog door je heupen voorwaarts te duwen. Houd je armen ontspannen en gebruik de kracht van je heupen en billen om de kettlebell omhoog te brengen.
 5. Als de kettlebell op het hoogste punt van de zwaai is, moet je lichaam in een rechte lijn zijn van je hoofd tot je knieën. Span je bilspieren aan.
 6. Laat de kettlebell opnieuw zakken tussen je benen en herhaal de beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Waardevolle tips

 • Begin met een lichte kettlebell om de juiste techniek onder de knie te krijgen voordat je naar zwaardere gewichten gaat.
 • Houd je ogen gericht op een punt voor je om een neutrale nekpositie te behouden.
 • Houd je core aangespannen om je rug te ondersteunen en let op een correcte houding gedurende de hele beweging.

Oefening 8 - Hip Thrusts

Laten we het nu hebben over een oefening die misschien niet zo bekend is als squats. Maar deze oefening mag zeker niet over het hoofd mag worden gezien als het gaat om het trainen van je bilspieren: hip thrusts. Deze oefening is een geweldige manier om je bilspieren te isoleren en ze flink te laten werken.

Uitvoering van Hip Thrusts:

 1. Begin met het plaatsen van een halterstang of een gewichtsschijf op je schoot. Je kunt ook een speciaal ontworpen hip thrust bankje gebruiken als dat beschikbaar is.
 2. Ga op de grond zitten met je rug tegen de halterstang of bankje. Buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond, op heupbreedte uit elkaar.
 3. Rol de halterstang over je benen totdat deze direct boven je heupen ligt. Zorg ervoor dat je rug en hoofd goed ondersteund worden.
 4. Houd je handen stevig vast aan de halterstang voor stabiliteit en duw je heupen omhoog richting het plafond. Span je bilspieren aan terwijl je omhoog komt.
 5. Houd de bovenste positie een seconde vast om de spanning in je bilspieren te maximaliseren.
 6. Laat je heupen langzaam zakken en herhaal de beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Waardevolle tips

 • Begin met lichte gewichten en verhoog het gewicht geleidelijk naarmate je sterker wordt.
 • Focus op het aanspannen van je bilspieren aan de bovenkant van de beweging en probeer een volledige samentrekking te voelen.
 • Zorg ervoor dat je rug goed ondersteund wordt en dat je hoofd in lijn komt met je ruggengraat om blessures te voorkomen.

Oefening 9 - Step-ups

We zijn bijna aan het einde en als we het hebben over bilspieren trainen, kunnen we niet voorbijgaan aan de effectiviteit van step-ups. Deze oefening is geweldig om je bilspieren te activeren en vorm te geven, terwijl het ook een uitstekende manier is om je benen sterker te maken.

Uitvoering van Step-ups:

 1. Zoek een stevige verhoging, zoals een bankje of een plyo-box. Begin met een lage hoogte en pas deze aan naarmate je sterker wordt.
 2. Plaats je voeten op heupbreedte uit elkaar voor de verhoging.
 3. Sta recht voor de verhoging en houd je rug recht.
 4. Plaats het gewicht van je lichaam op het been dat zich het dichtst bij de verhoging bevindt.
 5. Duw door dit been en stap op de verhoging. Zorg ervoor dat je je heupen naar voren duwt terwijl je omhoog stapt.
 6. Zet je andere been op de verhoging en zorg ervoor dat je hele voet contact maakt.
  Stap nu terug naar beneden met hetzelfde been dat als eerste omhoog ging en plaats het naast het andere been.
 7. Herhaal de beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Waardevolle tips

 • Begin met een lagere verhoging en werk geleidelijk aan naar hogere niveaus om de intensiteit te vergroten.
 • Houd je knieën in lijn met je tenen en duw door je hielen om je bilspieren maximaal te activeren.
 • Je kunt gewichten vasthouden (dumbbells of een halter) om de intensiteit van de oefening te vergroten.

Oefening 10 - Donkey Kicks

Nu we alle krachtpatser oefeningen hebben besproken, laten we eens een kijkje nemen bij de laatste geweldige oefening voor sterke bilspieren: Donkey Kicks. Deze oefening kan een beetje grappig klinken, maar geloof me, het is een serieuze bilspieren training.

Uitvoering van Donkey Kicks:

 1. Begin op handen en knieën op de grond. Zorg ervoor dat je polsen zich recht onder je schouders bevinden en je knieën onder je heupen.
 2. Span je buikspieren aan om je lichaam in een neutrale positie te houden en om te voorkomen dat je rug hol wordt.
 3. Houd je rechterknie gebogen in een hoek van 90 graden en til je been omhoog naar het plafond. Je voet moet naar het plafond wijzen, alsof je probeert het plafond te raken met je hak.
 4. Span je bilspieren aan terwijl je je been omhoog houdt. Zorg ervoor dat je je rug recht houdt en je heupen naar beneden gericht zijn.
 5. Houd de bovenste positie een paar seconden vast om de spanning op je bilspieren te maximaliseren.
 6. Breng je been langzaam terug naar de startpositie, maar raak de grond niet met je knie. Herhaal dit voor het gewenste aantal herhalingen.
 7. Wissel vervolgens van been en herhaal de oefening met je linkerknie.

Waardevolle tips

 • Concentreer je op het aanspannen van je bilspieren tijdens de beweging. Dit is waar de echte magie gebeurt.
 • Adem in terwijl je je been omhoog brengt en adem uit, terwijl je terugkeert naar de startpositie.
 • Probeer een gecontroleerde beweging te behouden en voorkom dat je je rug hol maakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven