Suikervrij eten – Zo doe je dat

wikkel van snoepjes met de text suger free

Ben jij ook op zoek naar een gezondere levensstijl en wil je af van dat ongezonde suikerverslaving? Dan ben je op de juiste plek! Hier gaan we het hebben over de voordelen van suikervrij eten en hoe je de overstap naar een suikervrij dieet kunt maken. Van tips en tricks tot recepten, we hebben alles wat je nodig hebt om suikervrij te gaan eten en je lichaam en geest te verbeteren. Dus, laten we aan de slag gaan en zeg vaarwel tegen dat extra suiker en hallo tegen een gezonde en energieke levensstijl.

Wat is er zo slecht aan suiker?

Suiker wordt vaak gezien als een onschuldige zoetstof. Maar in werkelijkheid kan het heel slecht zijn voor onze gezondheid. Veel mensen weten niet dat suiker ons lichaam kan beschadigen op vele manieren, en dat het een van de grootste oorzaken is van obesitas. En ook van veelvoorkomende gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartaandoeningen.

Consumeren van suiker

Laten we eerst eens kijken naar de hoeveelheid suiker die we consumeren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moeten we onze suikerconsumptie beperken tot maximaal 10% van onze dagelijkse energie-inname. Dit komt neer op ongeveer 50 gram suiker per dag. Maar helaas consumeren veel mensen veel meer dan dat. In feite wordt ongeveer de helft van de suiker die we consumeren, verstopt in verwerkte voedingsmiddelen en dranken, waarvan we vaak niet eens beseffen dat ze suiker bevatten.

 

Door onze overmatige suikerconsumptie, lopen we het risico op obesitas en overgewicht. Suiker zorgt ervoor dat ons lichaam snel veel calorieën binnenkrijgt, maar het geeft ons geen voedingsstoffen die we nodig hebben. Hierdoor worden we snel hongerig en eten we meer dan we nodig hebben, wat kan leiden tot gewichtstoename.

Gezondheid

Maar suiker kan ook veel ernstigere gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is een van de grootste oorzaken van diabetes type 2, een aandoening waarbij ons lichaam de suiker niet goed kan verwerken. Suiker kan ook leiden tot hartaandoeningen, zoals hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol.

Weg met die troep

Het is duidelijk dat suiker een slechte invloed kan hebben op onze gezondheid. Het is dus belangrijk om onze suikerconsumptie te beperken. Dit betekent niet dat we helemaal geen suiker meer mogen eten. We moeten ons goed bewust zijn van de hoeveelheid suiker die we consumeren en proberen deze te verminderen. Dit kan door het lezen van voedingsetiketten, het kiezen van natuurlijke zoetstoffen en het vermijden van verwerkte voedingsmiddelen en dranken met veel suiker.
Wafel Met Nutella Fles die verre van suikervrij is.

Wat doet suiker met je?

Suiker is een van de meest voorkomende ingrediënten in ons voedsel en wordt vaak gezien als een onschuldige traktatie. Maar wat doet suiker eigenlijk met ons lichaam?

 

Laten we eerst eens kijken naar hoe suiker werkt in ons lichaam. Wanneer we suiker consumeren, wordt het snel opgenomen in ons bloed en verhoogt het onze bloedsuikerspiegel. Dit kan zorgen voor een snelle energieboost. Maar het kan ook leiden tot een energiedip wanneer onze bloedsuikerspiegel weer daalt.

Dopamine

Een van de grootste problemen met suiker is dat het ons lichaam kan verleiden om te veel te eten. Suiker kan onze hersenen triggeren om het “beloningssysteem” te activeren. Als je suiker eet, maken je hersenen dopamine aan. Wat kan leiden tot een onbedwingbare trek in zoetigheden. Dit kan leiden tot overgewicht en obesitas.

Gevaren

Maar suiker kan ook andere negatieve effecten hebben op ons lichaam. Het kan bijvoorbeeld leiden tot ontstekingen en verhoogde ontstekingswaarden. Wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Suiker kan ook schadelijk zijn voor onze tanden, omdat het kan leiden tot gaatjes en tandbederf.   Het is belangrijk om te beseffen dat suiker niet alleen voorkomt in zoetigheden zoals koekjes en snoepjes. Maar ook in veel verwerkte voedingsmiddelen. Veel producten, zoals sauzen, dressings en ontbijtgranen, bevatten vaak verborgen suiker. Het is daarom belangrijk om de etiketten te lezen en te zoeken naar alternatieven zonder toegevoegde suiker.

Suikervrij eten

Eet jij ook vaak suiker? Misschien weet je niet eens hoeveel suiker er in jouw dagelijkse eetpatroon zit. Suiker zit in veel producten, zoals koekjes, frisdranken, sauzen en zelfs in brood. Suikervrij eten is daarom steeds populairder aan het worden. Vind hieronder een manier waarop je minder suiker kan gaan eten of misschien wel suikervrij.

Leer suiker vervangen

Suiker kun je vervangen door natuurlijke zoetstoffen zoals honing, stevia of ahornsiroop. Deze zoetstoffen bevatten minder calorieën en zijn gezonder voor je lichaam dan geraffineerde suiker. Je kunt ook gebruik maken van fruit om je gerecht of drankje zoeter te maken. Bijvoorbeeld, een schijfje banaan in je yoghurt of een paar druppels vanille-extract in je koffie.

Vrouw Zittend Op De Weg Froot Loops Eten

Kijk uit voor verstopt suiker

Veel producten bevatten verstopt suiker, zoals sauzen, dressings en ontbijtgranen. Lees daarom altijd de ingrediëntenlijst op de verpakking. Zoek naar woorden als glucose, fructose, melasse of siroop. Dit zijn allemaal vormen van suiker. Kies in plaats daarvan voor producten met weinig toegevoegde suiker.

Eet meer groenten en fruit

Een van de beste manieren om suikervrij te eten, is door meer groenten en fruit te eten. Groenten en fruit bevatten vezels, vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft. Bovendien, zijn groenten en fruit natuurlijk zoet en vullen ze je op, waardoor je minder snel trek krijgt in zoetigheid.

Maak je eigen gerechten

Door zelf je gerechten te maken, weet je precies wat erin zit. Zo kun je zelf bepalen hoeveel suiker erin gaat. Bovendien, is het vaak goedkoper dan kant-en-klare maaltijden kopen. Hier zijn enkele redenen waarom zelf koken gunstig is voor een suikervrij dieet:

  • Controle over de ingrediënten: Wanneer je je eigen maaltijden bereidt, kun je kiezen welke ingrediënten je wilt gebruiken. Dit geeft je de mogelijkheid om suiker en suikerhoudende ingrediënten zoals stroop, suikerhoudende sauzen en dressings te vermijden.
  • Bewustzijn van toegevoegde suikers: Zelf koken helpt je bewuster te worden van de hoeveelheid suiker die je in je gerechten gebruikt. Je kunt suikervervangers overwegen, zoals honing, ahornsiroop, of stevia.
  • Creatieve aanpassingen: Door je eigen sauzen, dressings en marinades te maken, kun je zelf je creativiteit gebruiken om gerechten te maken. Je kunt gebruikmaken van kruiden, specerijen en andere smaakvolle ingrediënten om je gerechten op smaak te brengen.

Wees geduldig

Het klinkt misschien als een cliché, maar suikervrij eten is een proces. Het kost tijd om aan nieuwe eetgewoonten te wennen. Neem bijvoorbeeld één product per keer onder de loep en vervang dit door een suikervrij alternatief. Je zult merken dat na verloop van tijd, suikervrij eten steeds gemakkelijker wordt.

20 dagen suikervrij

20 dagen suikervrij
Speciaal voor 40+ vrouwen die in de overgang ofwel menopauze zijn, is dit product ontstaan: “20 Dagen Suikervrij”. Het programma bestaat uit een e-boek dat volledig in kleur is uitgebracht met dagmenu’s voor 20 dagen lang, een startersgids met stap voor stap uitleg, boodschappenlijstjes, toegang tot een besloten Facebook groep, bonus e-boek met 10 recepten voor suikervrije dranken, bonus e-boek met 10 recepten voor suikervrije lekkernijen en tot slot motivatie e-mails. 

Cursus natuurlijk suikervrij

Natuurlijk! Suikervrij
Al sinds 2011 jaar helpt Miss Natural mensen om suikervrij te gaan leven middels de online cursus ‘Natuurlijk! Suikervrij’. Al meer dan 50.000 mensen gingen je voor en ervaren de vele voordelen van suikervrij leven. Alle ervaringen en waardevolle feedback van deelnemers hebben wij verwerkt in deze cursus. Er bestaan geen kant-en-klaar diëten of eetmethodes die voor iedereen geschikt zijn. Ieder lichaam is immers uniek. Daarom is het optimaliseren van een gezonde levensstijl een persoonlijke ontdekkingsreis waarbij ik je stap voor stap zal leren wat goed voor je is. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven