Gespierde armen trainen | Top 5 oefeningen voor krachtige armen

man en vrouw spannen gespierde armen aan

Gespierde armen hebben altijd een bepaalde aantrekkingskracht gehad. Denk aan iconische beelden van Griekse goden met een krachtige spierdefinitie. Maar gespierde armen zijn veel meer dan alleen een esthetisch doel. Ze vertegenwoordigen kracht, vastberadenheid en het vermogen om elke hindernis te overwinnen, zowel in het dagelijks leven als in de sportschool.

 

We verlangen allemaal naar die indrukwekkende gespierde armen. Spieren die niet alleen bewonderende blikken vangen, maar ons ook in staat stellen om onze fysieke taken uit te voeren. Of het nu gaat om het tillen van boodschappentassen, het verplaatsen van meubels of het openen van een vastzittende potdeksel. Sterke armen maken het allemaal een stuk eenvoudiger. Maar laten we niet vergeten dat de voordelen van gespierde armen verder gaan dan functionaliteit. Daarom gaan we in deze blog dieper in op het onderwerp armen trainen. Zo heb je straks gespierde armen doordat we de top 5 oefeningen voor gespierde armen behandelen.

Anatomie van de Armen

Nu we de drijfveer achter het streven naar gespierde armen hebben begrepen, is het tijd om een duik te nemen in de fysiologie die deze indrukwekkende kracht mogelijk maakt. De armen zijn opgebouwd uit een complex netwerk van spieren, waarvan sommige in het oog springen terwijl andere hun werk in stilte doen. Laten we eens kijken naar de belangrijkste spelers in dit opwindende spel van kracht: de biceps, triceps en onderarmen.

Biceps Brachii

De biceps, vaak liefkozend “guns” genoemd, zijn de spieren die zich aan de voorkant van je bovenarm bevinden. Ze bestaan uit twee hoofdkoppen. De lange en de korte kop. Deze twee spelen beide een cruciale rol bij het buigen van je elleboog en het draaien van je onderarm. Wanneer je bijvoorbeeld je biceps gaat trainen en een biceps curl uitvoert, is het de samentrekking van de biceps die je onderarm naar je schouder brengt. Deze spieren spelen niet alleen een rol in je esthetische doelen. Ze zijn ook van vitaal belang voor dagelijkse bewegingen zoals tillen, grijpen en duwen.

Triceps Brachii

Tegenover de biceps liggen de triceps, een groep spieren aan de achterkant van je bovenarm. De triceps bestaan uit drie koppen. De lange, laterale en mediale kop. Deze werken samen om je elleboog te strekken. Hoewel ze minder aandacht krijgen dan hun tegenhangers aan de voorkant, zijn sterke triceps van onschatbare waarde. Ze zijn betrokken bij bewegingen zoals duwen, tillen en strekken van de armen. Dus als je die indrukwekkende armen wilt voltooien, moet je niet vergeten je triceps te trainen.

Onderarmen

Terwijl biceps en triceps de schijnwerpers stelen, werken de onderarmen (brachioradialis) stil achter de schermen. Deze spieren, waaronder de flexoren en extensoren, zijn verantwoordelijk voor de beweging van je pols, hand en vingers. Denk aan het stevig vasthouden van een halter, het draaien van een deurklink of zelfs het typen van deze woorden. Sterke onderarmen zorgen daarnaast ook voor een stevige grip. Ook verbeteren ze je algehele armbeweging en coördinatie.

Armspieren atonomie

Oefening 1: Barbell Bicep Curl

Stel je voor: je staat voor een spiegel in de sportschool. De halterstang in je handen, klaar om een van de meest iconische oefeningen voor gespierde armen uit te voeren. De Barbell Bicep Curl. Deze beweging is niet alleen een essentieel onderdeel van elke bicep training. Het is ook een ware blikvanger terwijl je die biceps opbouwt.

Stapsgewijze Instructies:

 1. Begin met rechtop te staan, voeten op schouderbreedte, en houd de halterstang met een onderhandse grip (palmen naar boven gericht) op schouderbreedte uit elkaar.
 2. Houd je ellebogen dicht bij je lichaam, zodat ze niet naar buiten zwaaien.
  Houd je rug recht en je kern aangespannen voor stabiliteit.
 3. Adem in terwijl je de stang langzaam omhoog brengt naar je schouders, je ellebogen op hun plaats houdend.

Biceps Activering

Terwijl je de halterstang omhoog krult, is het de biceps die de leiding nemen. De contractie van de bicepsbrachii aan de voorkant van je bovenarmen is verantwoordelijk voor het buigen van je elleboog. Naarmate je de stang omhoog brengt, kun je de spanning in je biceps voelen toenemen, en dit is waar de echte magie van de beweging gebeurt.

Oefening 2: Close-Grip Bench Press

Stel je voor dat je ligt op een bank in de sportschool, je handen dicht bij elkaar op de stang geplaatst. Dit is het moment waarop je je voorbereidt om de Close grip Bench Press uit te voeren. Een krachtige oefening voor het ontwikkelen van gespierde armen en een stevige grip.

Stapsgewijze Instructies:

 1. Ga op een vlakke bank liggen en houd een halterstang vast met een grip die smaller is dan schouderbreedte. Je handpalmen moeten naar je toe wijzen.
 2. Laat de stang langzaam zakken naar je borst, terwijl je ellebogen dicht bij je lichaam blijven.
 3. Duw de stang omhoog door je triceps aan te spannen, totdat je armen volledig gestrekt zijn.

Tricepsactivatie

De Close-Grip Bench Press is een krachtige oefening die je triceps naar voren duwt als de hoofdspelers. Wanneer je de stang omhoog duwt, zijn het je triceps die het grootste deel van het werk doen om je ellebogen recht te maken. Deze beweging stimuleert de triceps op een unieke manier en draagt bij aan de algehele krachtontwikkeling van je armen.

Oefening 3: Dumbbell Hammer Curl

Bij het streven naar gespierde armen is het van vitaal belang om je training gevarieerd en uitdagend te houden. Een uitstekende manier om dit te bereiken, is door de Dumbbell Hammer Curl aan je repertoire toe te voegen. Deze oefening biedt een verfrissende variatie op de traditionele bicep curl. Ook trakteert het je biceps en onderarmen op een nieuwe vorm van intensiteit.

Stapsgewijze Instructies:

 1. Begin met een dumbbell in elke hand, sta rechtop en laat je armen langs je lichaam hangen met je handpalmen naar elkaar gericht, zoals bij het vasthouden van een hamer.
 2. Houd je ellebogen dicht bij je lichaam en je bovenarmen stil.
 3. Adem in en buig je ellebogen terwijl je de dumbbells naar je schouders brengt, zonder je polsen te draaien.
  Span je biceps aan op het hoogste punt van de beweging en adem uit, terwijl je de dumbbells gecontroleerd laat zakken.

Biceps en Onderarm Activering

Tijdens de Hammer Curl werken je biceps nog steeds hard om je onderarmen op te tillen, maar er is een extra element in het spel. De positie van je handen in een neutrale grip (alsof je een hamer vasthoudt) zorgt ervoor dat je onderarmen, met name de brachioradialis, ook intensief worden aangesproken. Dit is geweldig voor als je je grip en onderarm ontwikkeling willen verbeteren.

Oefening 4: Tricep dip

Je staat tussen twee parallelle staven, je handen stevig vasthoudend, klaar om een oefening uit te voeren. De oefening die de sleutel is tot krachtige en goed gevormde triceps. Deze eenvoudige, maar effectieve oefening kan een gamechanger zijn voor je arm training. Het mooie is dat je geen ingewikkelde apparatuur nodig hebt en dus zonder extra gewicht kunt trainen. Laten we daarom dieper ingaan op hoe je deze beweging correct kunt uitvoeren.

Stapsgewijze Instructies:

 1. Plaats je handen op de parallelle staven, met je handpalmen naar beneden gericht en je vingers wijzend naar voren.
 2. Stap een paar stappen vooruit zodat je lichaam vrij hangt tussen de staven, je benen gebogen bij de knieën en je voeten plat op de grond.
 3. Buig je ellebogen terwijl je langzaam je lichaam laat zakken, terwijl je je ellebogen naar achteren wijst en je bovenlichaam rechtop blijft.
 4. Stop wanneer je een lichte rek in je triceps voelt, en duw dan je lichaam omhoog door je armen te strekken.

Versterking en Vormgeving van de Triceps

Tricep Dips zijn een doeltreffende oefening voor het versterken en vormgeven van je triceps. Tijdens de beweging worden de tricepsbrachii aan de achterkant van je bovenarmen geactiveerd terwijl je je ellebogen strekt. De buigbeweging zorgt voor een gecontroleerde rek in de triceps, en bij het omhoog duwen werk je aan het opbouwen van kracht in deze spiergroep.

Oefening 5: Farmer's Walk

Stel je voor dat je door een oude boerderij loopt, elk een zwaar pak hooi vasthoudend in beide handen. Hoewel je misschien niet daadwerkelijk op een boerderij bent, kun je met de Farmer’s Walk dezelfde principes van kracht en vasthoudendheid ervaren. Deze oefening is een uitstekende manier om niet alleen je armen te versterken, maar ook je hele lichaam te activeren. Dit terwijl je een afstand aflegt met gewichten aan beide zijden.

Stapsgewijze Instructies:

 1. Plaats een halterset of zware dumbbells naast elkaar.
  Sta tussen de gewichten in en buig je knieën lichtjes.
 2. Houd de gewichten vast met een neutrale grip (palmen naar elkaar toe gericht).
  Sta rechtop en span je kern aan voor stabiliteit.
 3. Begin langzaam te lopen terwijl je de gewichten stevig vasthoudt.

Verbinding met Gripkracht en Onderarmsterkte

De Farmer’s Walk is meer dan alleen maar lopen met gewichten. Het is een goede oefening voor het verbeteren van grip en onderarm kracht. Terwijl je de gewichten vasthoudt, moet je onderarmen en handen hard werken om de gewichten stabiel te houden. Naarmate je langer loopt, zul je merken dat je grip begint te vermoeien. Dit is een teken dat je onderarmen hard aan het werk zijn om de controle te behouden.   Daarnaast heeft de Farmer’s Walk ook voordelen voor je gehele lichaam. Je core wordt geactiveerd om je rechtop te houden, je schouders en rug helpen bij het stabiliseren van de gewichten, en je benen dragen je voort terwijl je loopt. Dit maakt de oefening tot een geweldige aanvulling op je algehele kracht- en conditietraining.
persoon klaar voor borst oefeningen met dumbbells

Het Bereiken van Gespierde Armen

Nu je de inzichten hebt gekregen over gespierde armen, vraag je je misschien af hoe je deze kennis kunt omzetten in concrete resultaten. Het goede nieuws is dat het ontwikkelen van gespierde armen binnen handbereik ligt. Mits je de juiste benadering volgt en consistent blijft in je inspanningen. Nu je de inzichten hebt gekregen over gespierde armen, vraag je je misschien af hoe je deze kennis kunt omzetten in concrete resultaten. Het goede nieuws is dat het ontwikkelen van gespierde armen binnen handbereik ligt. Mits je de juiste benadering volgt en consistent blijft in je inspanningen.

Trainingsroutine

Het creëren van een effectieve trainingsroutine is van vitaal belang. Combineer oefeningen die gericht zijn op zowel de biceps als de triceps, evenals de onderarmen. Dit om een gebalanceerde en complete aanpak te garanderen. Denk aan oefeningen zoals hierboven vernoemt.

Progressieve Overbelasting

Om spiergroei te stimuleren, moet je je lichaam geleidelijk aan uitdagen met steeds zwaardere gewichten en weerstand. Dit concept van progressieve overbelasting houdt in dat je het gewicht of weerstand in de loop van de tijd verhoogt. Dit om je spieren voortdurend te dwingen zich aan te passen en te groeien.

Voldoende Rust en Herstel

Gespierde armen worden niet opgebouwd tijdens de training zelf, maar tijdens de herstelperiodes ertussenin. Zorg voor voldoende slaap en rustdagen om je spieren te laten herstellen en te groeien. Overtraining kan leiden tot vermoeidheid en blessures, dus luister naar je lichaam.

Geduld en Consistentie

Het krijgen van gespierde armen is een reis die geduld en consistentie vereist. Resultaten komen niet van de ene op de andere dag, maar met toewijding en doorzettingsvermogen kun je je doelen bereiken. Houd je voortgang bij en blijf gefocust op de lange termijn.

Spier wetenschap

Laten we even nerd modus aanzetten, maar op een leuke manier! Dus, weet je, die spieren van ons zijn eigenlijk kleine wetenschappelijke wonderen. Studies, zoals die van Krieger in 2010, vertellen ons dat als we gespierde armen willen, we moeten focussen op progressieve overbelasting. Klinkt ingewikkeld, maar het betekent gewoon dat we onze spieren geleidelijk aan zwaardere dingen moeten laten tillen. Slim, toch?

 

Nu, als je denkt dat die Barbell Bicep Curl en Close-Grip Bench Press gewoon toevallig coole namen hebben, think again! Studies, zoals die van Schoenfeld in 2018, laten zien dat deze oefeningen specifieke spiergroepen activeren. Dus als je dat ‘guns’ effect wilt, weet je nu welke geweren je moet laden.

 

En hé, voordat je denkt dat je die dumbbells alleen maar hoeft op te tillen, check even het onderzoek van Morton in 2016. Voeding en rust zijn belangrijk voor spierherstel en groei. Dus, goed eten en voldoende slapen is niet alleen goed voor je humeur, maar ook voor je biceps die je probeert te kweken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven